Hlavní obsah

Horváth se po letech vrátil do Milána. Udělá jeho Plzeň na dálku radost Barceloně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kdyby cestoval v čase. Zase Milán, zase Liga mistrů. V roce 2011 Pavel Horváth vyrazil do města módy jako kapitán hladové plzeňské smečky, v úterý dopoledne nasedl do letadla už jako asistent trenéra Michala Bílka. Jen soupeř se liší: před jedenácti lety Horváthova Plzeň hrála s AC (0:2), teď se potká s fotbalisty Interu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent Pavel Horváth (vlevo) a trenér Michal Bílek během prvního utkání s Interem.

Článek

Milán (od našeho zpravodaje) - „Podzim 2011 si vybavuju jasně," nadechl se, když dostal otázku na historicky první plzeňské tažení v Champions League. „Milán, San Siro. Ten stadion je skvělý, jeden z nejhezčích a nejtradičnějších v Evropě."

A ještě na jeden detail si vzpomněl. „Na svoji šanci, na kterou nezapomenu do konce života," připomněl situaci z konce první půle. Očima tlačil míč do branky, ten však prošel těsně vedle tyče. Plzeň prohrála v aréně AC Milán 0:2, ale i díky domácí remíze 2:2 skončila třetí ve skupině a na jaře si zahrála Evropskou ligu.

Teď je situace složitější. Čeští šampioni jsou po prvních čtyřech duelech s Barcelonou, Bayernem a Interem na nule. „Čeká nás další těžký zápas, ale všichni si myslíme, že to i tentokrát bude skvělý zážitek. Přijeli jsme s dobrou náladou: nemáme důvod, proč být skleslí," vykládal Horváth. „Všichni jsme chtěli do Ligy mistrů - a hrajeme ji. Na Interu chceme být lepší než v předchozích zápasech."

S milánským kolosem se už Plzeň na podzim potkala, doma prohrála 0:2. „Interu se vrátil útočník Lukaku, což bude velká změna," připomněl Horváth chystaný comeback uzdraveného ofenzivního esa. „Jinak to bude pořád ten samý Inter. V Serii A i Lize mistrů má sílu, ať hraje kdokoliv."

Pokud chce Plzeň uhrát první podzimní body v nablýskané soutěži, potřebuje ustát začátek, což se jí v předchozích partiích nepovedlo. „Scénář bývá podobný: soupeř nám dává najevo velkou kvalitu a začátky jsou pro nás smrtící. Není jednoduché hned zkraje prohrávat, i proto budeme chtít být aktivní v úvodu i potom v dalším průběhu zápasu," plánoval Horváth.

Pikantní detail: Plzeň může za jistých okolností udržet ve hře o postup Barcelonu, jejíž fanoušci hecují české mistry na sociálních sítích. Viktoria by musela v Miláně bodovat a zároveň by musela uspět i katalánská parta doma s Bayernem. „Dostali jsme spoustu zpráv od fanoušků Barcelony i Interu. Na druhou stranu, i my jsme ještě ve hře o postup do jarní Evropské ligy," usmál se Horváth. „Ale bude to složité."

I kvůli absenci tří zraněných ofenzivních opor: do konce podzimu budou chybět Janové Kopic se Sýkorou a nově i útočník Kliment. „Obnovil si předchozí zranění a podzimní část pro něj skončila. I ostatní kluci měli dobrou formu a spoléhali jsme na ně. Nedá se nic dělat, musíme se bez nich obejít," řekl Horváth smířeně.

Mimochodem, poslední zápasy ve skupině Ligy mistrů Plzni vycházejí. Z předchozích tří účastí v Champions League pokaždé dokázala vyhrát minimálně jednu ze závěrečných dvou partií. „Pokud to zopakujeme, budeme všichni šťastní," poznamenal Horváth.

Reklama