Hlavní obsah

Hvězdy už Saúdové polapili. Teď s nimi chtějí dobýt Evropu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kluby ze saúdskoarabské ligy zachrastily měšcem a podařilo se jim ulovit velké hvězdy evropského fotbalu včetně Cristiana Ronalda, Neymara, Karima Benzemy a dalších. Kdo předpokládá, že očím evropských fanoušků tak zmiňovaní fotbalisté zmizí z dohledu, může být na omylu. Saúdové totiž touží po tom, získat od UEFA divokou kartu pro nejlepší klub soutěže, aby mohl nastoupit v milionářské Lize mistrů.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Neymar při nedávném přátelském utkání PSG v Koreji.

Článek

Byl to někdejší nejlepší hráč planety Ronaldo, který v lednu odstartoval fotbalový exodus za bohatými šejky do Arábie. V létě ho napodobil zástup dalších. Saúdskoarabskou soutěž tak budou hrát třeba Sadio Mané, Roberto Firmino, Jordan Henderson, N'Golo Kanté a další.

Cesta na Východ pro ně ale nemusí za každou cenu znamenat definitivní ústup z evropské scény. Saúdská profesionální liga totiž podle italského Corriere dello Sport usiluje o vstupenku do ligy mistrů.

Arabové chtějí o divokou kartu usilovat v souvislosti s novým formátem soutěže, který se chystá na sezonu 2024/25, kdy budou zrušeny základní skupiny pro 32 účastníků a nahradí je turnaj o 36 týmech.

Vstup Saúdů na scénu ve zmiňované sezoně působí nicméně velmi ambiciózně. Pokud by UEFA k něčemu takovému skutečně svolila, pravděpodobně by se tak stalo později a dost možná i s účastníky dalších soutěží, například z jižní a severní Ameriky.

Reklama