Hlavní obsah

Istanbul bude v roce 2023 místo Mnichova hostit finále fotbalové Ligy mistrů

Istanbul bude v roce 2023 místo Mnichova hostit finále fotbalové Ligy mistrů. Bavorská metropole přijde na řadu o dva roky později. Rozhodl o tom dnes výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). Turecká metropole přišla o pořadatelství vrcholu elitní soutěže kvůli pandemii koronaviru dvakrát za sebou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Barcelony Marc-André ter Stegen. (ilustrační foto)

Článek

Atatürkův olympijský stadion v Istanbulu měl původně finále hostit v minulém roce. Tehdy si ale pandemie koronaviru vynutila úpravy ve formátu milionářské soutěže a zbytek sezony se dohrál v Lisabonu. Letos se zase v Turecku nehrálo vzhledem k tomu, že britská vláda v květnu zařadila zemi na cestovní "červený seznam", což prakticky znemožnilo účast anglických fanoušků na zápase mezi Manchesterem City a Chelsea. UEFA přesunula duel do Porta, kde Chelsea vyhrála 1:0.

Istanbul přivítal finále Ligy mistrů už v roce 2005, v němž Liverpool předvedl památný obrat s AC Milán. "Reds" sice po prvním poločase prohrávali 0:3, po změně stran však vyrovnali a zvítězili v penaltovém rozstřelu. V dresu anglického celku se tehdy z "ušaté" trofeje jako první Češi radovali Milan Baroš a Vladimír Šmicer.

Foto: Twitter

První Češi, kteří vyhráli Ligu mistrů, Vladimír Šmicer a Milan Baroš.

V Istanbulu se na konci letošního a příštího srpna uskuteční i losování základních skupin všech tří evropských pohárů: kromě Ligy mistrů půjde i o Evropskou ligu a Evropskou konferenční ligu.

V květnu 2022 vyvrcholí Liga mistrů v Petrohradu, o dva roky později v Londýně. Výkonný výbor UEFA také rozhodl, že finále Evropské ligy v roce 2024 přivítá Dublin, o sezonu později ho uspořádá Bilbao.

Reklama

Související témata: