Hlavní obsah

Jako cihlová zeď! Londýnská pevnost přiblížila obhájci trofeje postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nepřekonatelní! I tak lze vnímat defenzivu Chelsea na vlastním stadionu. Svěřenci trenéra Thomase Tuchela v domácích zápasech probíhajícího ročníku Ligy mistrů ještě neinkasovali ani branku. Naposledy v úterý večer v prvním duelu osmifinále porazili Lille 2:0 a coby obhájce tak vykročili rázně k branám čtvrtfinále.

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Christian Pulišič z Chelsea se raduje z branky proti Lille.

Článek

„Máme další čisté konto a bylo zcela zasloužené. Vybrali jsme si sice pár slabších okamžiků, ale nikdy jsme protivníka nepustili do vyložené příležitosti," chválil Tuchel obrannou práci Chelsea.

Ta je prvním anglickým týmem v historii Ligy mistrů, respektive všech evropských pohárových soutěží, který vyhrál pět po sobě jdoucích domácích utkání bez inkasované branky.

„Soupeři si musí připadat, jako když naráží do cihlové zdi. Je naprosto neuvěřitelné, jak hraje Thiago Silva ve středu obrany. Nepůsobí jako kluk, jemuž je sedmatřicet let. On snad ani nestárne. A Kante čistící prostor před obranou čtyřkou, to je prostě klasa. Jsou dokonalí," rozplýval se v komentáři pro BBC Jody Morris, bývalý záložník Chelsea a později asistent trenéra londýnského klubu, který s týmem slavil kupříkladu triumf v FA Cupu či tehdejším Poháru vítězů pohárů.

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Cesar Azpilicueta (vpravo) z Chelsea a Tiago Djalo z Lille.

Od prvního zápasu Thomase Tuchela v pozici hlavního trenéra v lednu loňského roku udržela Chelsea 39 čistých kont napříč všemi soutěžemi, což je o devět více než kterýkoliv jiným tým v některé z pěti top soutěží Evropy (Sevilla a Manchester City mají třicet).

Proti Lille Chelsea rychle vedla po zásahu Kaie Havertze. „Nehráli jsme podle mého náš nejlepší fotbal, nedokázali jsme ze sebe dostat potřebnou agresivitu, ale vyhráli jsme a máme čisté konto," lebedil si pro BBC dvaadvacetiletý německý útočník ve službách Chelsea.

Zatímco on zářil, jen na lavičce zůstal kritizovaný Romelu Lukaku. Posila za 97,5 milionu liber měla při sobotním triumfu na hřišti Crystal Palce jen sedm doteků s míčem, což je nejmenší počet pro hráče za devadesát minut od počátku zaznamenávání těchto statistik od sezony 2003/2004.

Když se pak nedostal do hry ani jako střídající hráč, jen byly umocněny spekulace o postavení belgického kanonýra na Stamford Bridge. „Snad šlo o určitý druh ochrany hráče, který podává velmi nevyrovnané výkony," píše BBC v komentáři.

Hlavolam, jak s hvězdou a pohádkově placeným borcem naložit, však nezmizel. Tím spíše, že druhou trefu proti Lille přidal další útočník Pulisic. A Tuchel tak při vidině nedělního finále Ligového poháru proti Liverpoolu rozhodně má dostatečný výběr. Jedinou stinnou stránku triumfu nad francouzským protivníkem v úvodním osmifinále Ligy mistrů bylo zranění dvou klíčových mužů sestavy Kanteho a Zijecha.

„Je šílené, že před čtrnácti dny jsme ovládli mistrovství světa klubů a teď máme blízko k další trofeji," usmíval se Havertz po pohodovém skalpu Lille před očekávaným vyvrcholením Ligového poháru.

Reklama

Související témata: