Hlavní obsah

Hádka milionových hvězd při zápase?! Je to normální, pronesl smířlivě trenér Chelsea

Praha

Boxer po těžkém direktu je v lepší situaci než fotbalová Chelsea. Svěřenci trenéra Tuchela v Premier League z posledních sedmi zápasů vyhráli jediný. Naposledy remizovali na hřišti Brightonu (1:1), čímž protáhli sérii bez tříbodového zisku už na čtyři utkání. A aby neměl německý šéf lavičky londýnského klubu málo starostí, ještě musel vysvětloval hádku, která se během první půle a později při odchodu do šatny strhla mezi dvěma ofenzivními hvězdami.

Foto: John Sibley, Reuters

Fotbalový útočník Romelu Lukaku není v Chelsea spokojený.

Článek

Belgický klenot Romelu Lukaku a jeho útočný parťák Hakim Ziyech si hodně ostře vysvětlovali dění na trávníku. Oba borci byli podrobeni těžké kritice po předešlém sobotním utkání na půdě Manchesteru City (1:0).

„Je to normální. Abych řekl pravdu, jsem rád, když hráči nejsou spokojení se svým výkonem. Je správné, že spolu komunikují a řeší situace," prohlásil Thomas Tuchel, trenér Chelsea.

Lukaku je pod velkým tlakem, protože po letním nákupu za sto milionů liber a pohádkové týdenní gáži dosahující údajně tří set tisíc liber týdně rozhodně neodvádí očekávané výkony. Dosud vstřelil v Premier League jen pět branek!

Jak marně čekal na přihrávky a prohrával jeden hlavičkový souboj za druhým, propadal se do stále větší frustrace. A nespokojenost dal řádně najevo. Velmi pravděpodobně útočníkovi pocházejícímu z Maroka, který si v úterý připsal teprve druhý gól sezony v nejvyšší soutěži, vyčítal, jak lacino a často kazí přihrávky.

Když trenér Tuchel čelil otázce, zda šlo o konverzaci, která měla vést ke zlepšení hry, odpověděl stroze: „Doufám." Ve skutečnosti ke zlepšení nedošlo.

Fotbaloví experti v britských televizních stanicích navíc hodně intenzivně řešili, zda prakticky nulová oslava gólu ze strany Ziyecha signalizuje rozpory v týmu.

Tuchel ale vše přešel s bohorovným klidem. „Přesně to charakterizuje naše současné rozpoložení. Úlevu, že jsme skórovali. A snahu šetřit energii. Všichni jsme unavení, tudíž chybí čistá radost," vysvětloval kouč s připomínkou množství zraněných hráčů a také velkého počtu nakažených nemocí covid-19 v nedávné době.

„Nesedí mi to. Radost z gólů je důvod, proč hrajete. Ziyech je velký talent, ale v Premier League se neprosadil, protože je hodně odlišná proti nizozemské lize. Když dám gól, je to uvolnění energie. Ale tahle reakce, to je prostě špatné," nešetřil kritikou Joe Cole, bývalý hvězdný útočník Chelsea.

„Domácí slavili remízu jako vítězství. Je potřeba si uvědomit, čemu čelíme. Jsme psychicky unavení. Potřebujeme se dostat na sto procent energie, abychom situaci překonali," oponoval Tuchel, který po patnácti minutách duelu v Brightonu nezvykle usedl na lavičku a neměl k výkonu týmu žádné připomínky. Alespoň tedy žádné netlumočil přímo, jak je pro jeho styl koučování obvyklé. „Byla to frustrace, hněv či snad zklamání," podotýká s otazníkem komentátor bbc.com s podivem nad neobvyklou reakcí trenéra.

Chelsea měla podobné herní problémy ve čtyřech předchozích sezonách. Vždy v období kolem Nového roku poztrácela tolik bodů a hrála tak mizerně, že ztratila naději na titul. A výkon v Brightonu vše jen podtrhl. Chelsea si nezasloužila ani bod. V poslední třetině hřiště postrádala kreativitu, zaostávala ve středu pole, defenziva působila strhaně. Britská média připomínají, že pokud měl v Chelsea některý z trenérů stejně zoufalou bilanci a vyhrál jediné ze sedmi utkání v Premier League, dostal padáka.

Na obranu Thomase Tuchela je nutno podotknout, že sérii nezdarů v nejvyšší soutěži proložil třemi výhrami v pohárových soutěžích.

Reklama

Související témata: