Hlavní obsah

Je tohle realita? Zázrak z Faerských ostrovů znovu udivil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už teď svými výkony uhranuli fotbalovou Evropu. Giganti Bayern Mnichov, Real Madrid, Manchester City a pak také Klaksvík z Faerských ostrovů! I tak může za pár dní vypadat los základních skupin prestižní Ligy mistrů. Malý klub ze souostroví v severním Atlantiku v úvodním 3. předkole milionářské soutěže zdolal v azylu ve faerské metropoli Tórshavnu norské Molde 2:1 a do play off má blíže.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Arni Frederiksberg střílí jeden gól za druhým a táhne Klaksvík v předkolech Ligy mistrů.

Článek

„Je tohle skutečný život?" objevilo se na oficiálním účtu faerského klubu na síti X (dříve Twitter) krátce poté, kdy útočník Árni Frederiksberg druhým gólem krátce před koncem otočil skóre z 0:1 na 2:1.

Tahle otázka se teď může vkrádat na mysl nejen pěti tisícům obyvatel městečka Klaksvík, kteří aktuálně prožívají vskutku pohádkový příběh. Vždyť poloamatérský klub již vyřadil Ferencváros Budapešť z Maďarska a švédský Hacken. A nyní dostal pod tlak i norského šampiona. Už teď má Kí, jak se klubu přezdívá, jistotu minimálně základní skupiny Konferenční ligy. Jako vůbec první celek z Faerských ostrovů se prodral do hlavní fáze.

„Jde o největší událost v klubové historii Faerských ostrovů," řek pro BBC tamní novinář Sigurjon Einarsson. Fotbalisté Kí zaujali už v minulé sezoně v domácí soutěži, v níž uhráli rekordních 77 bodů z 81 možných. Sbírali jen samé výhry. Ztratili jen kvůli dvěma plichtám. Ve své krasojízdě pokračují i na evropské scéně.

„Jak skvělá je tohle parta, s jakým odhodláním a zápalem bojuje! Nemám slov, neustále se překonávají," lebedil si kouč Klaksvíku Magne Hoseth, který před deseti lety shodou okolností za Molde hrál a celkem jeho barvy hájil osm let.

Pátou evropskou senzaci jeho partě vystřelil 31letý Frederiksberg, který skóroval v pěti předkolech Ligy mistrů už šestkrát. „Čeho se dotkne, to promění ve zlato," rozplýval se Hoseth. Mimochodem nejlepší střelec v civilním zaměstnání na Faerských ostrovech prodává mraženou pizzu... Teď může se svými parťáky za týden definitivně zmrazit norské profesionály. Pokud se Faeřanům podaří skvěle rozehraný dvojzápas dotáhnout, narazí na lepšího z dvojice Olimpija Lublaň-Galatasaray Istanbul (první zápas 0:3).

Reklama

Související témata: