Hlavní obsah

Kamufláž na Šeriff! Bílkovi vyšly tahy v sestavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouče Šeriffu Tiraspol musel pohled na sestavu Plzně hodinu před úterním duelem zmást. Tři stopeři, čtyři záložníci, tři útočníci. V reálu ale bylo mnohé jinak, tah s druhým hrotem Klimentem a ofenzívním Sýkorou na levém kraji obrany trenérovi Michalu Bílkovi vyšel. I díky tomu si Viktoria v Moldavsku připravila před úterní domácí odvetou 3. předkola Ligy mistrů solidní výchozí pozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kliment z Viktorie Plzeň oslavuje gól na 5:0 během utkání s HJK Helsinky.

Článek

„Bylo jasné, že co Plzeňáci prezentovali oficiálně před výkopem, byla kamufláž na soupeře. Bylo jisté, že Sýkora nebude hrát pravého záložníka, ale levého beka, a na pravém kraji obrany bude Havel. Přesně v takovém složení dohrávala Viktorka ligu v Teplicích. Váhal jsem jen, jestli Michal (Bílek) nedá Klimenta víc ze strany a Chorý nebude sám na hrotu. Ale bylo to typické schéma čtyři-čtyři-dva. Musím říct, že se Michal trefil, výkon Plzně mě bavil," říká bývalý útočník Slavie Luděk Zelenka.

Bílek obvykle experimenty šetří, drží se osvědčeného modelu i sestavy. Hru na dva útočníky využívá v drtivé většině až během druhého poločasu, navíc za nepříznivého stavu. V Kišiněvě se však „odvázal", k Chorému postavil Klimenta od první minuty. Risk se vyplatil. Oba se dobře doplňovali. Chorý platil na soupeře důrazem, navíc proměnil penaltu a podílel se na vítězné trefě Buchy. Kliment hýřil vitalitou, rychlostí.

„Oba dobře drží balon, Kliment má velmi dobrý pohyb. Bylo to správné rozhodnutí, odvedli velmi dobrou práci," pochvaloval si Bílek. „Přiznám se, že na Chorého nemám pozitivní pohled. Ale svojí postavou odvedl obrovské pensum práce, byl u obou gólů. Kliment je zase nesmírně pohyblivý, ve třech zápasech dal dva góly. Oba jsou potentní, Michala tlačí, aby je dával k sobě. Nebylo všechno ideální, ale dovedu si představit, že to takhle bude hrát Plzeň dál," myslí si Zelenka, podle kterého by spolupráce s Chorým vyhovovala spoustě hráčů.

„Jsem přesvědčený, že třeba Hložek by tam byl super. Pokud jste chytrý, můžete hodně těžit z prodloužených míčů nebo ze situací, kdy Chorý balony udrží," dodává Zelenka. Druhým překvapivým tahem bylo zařazení ofenzívního univerzála Sýkory na levý kraj obrany. Sice nechtěně zavinil pokutový kop, když se o jeho ruku otřela hlavička Pernambuca, celkově ale zahrál výborně. Spolupráce s Mosquerou mu šla k duhu.

„Dvakrát nedoskočil přetažený centr, jednou z toho byla penalta. Ve vzduchu není vzhledem ke své postavě silný. Je však rychlostně skvělý. Mosquera se občas urve doprostřed, Sýkora za něj zabíhá po lajně. Tohle je hodně nebezpečná varianta pro soupeře," tvrdí Zelenka.

Reklama