Hlavní obsah

Kritika se valí na obranu United i brankáře, Ten Hag podpoří Onanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Premier League průměr, v Evropě dno. Fotbalový Manchester United pokračuje v šedivém rozjezdu sezony, v úterý v Lize mistrů proti Galatasarayi Istanbul dvakrát ztratil vedení a nakonec prohrál 2:3. „V defenzivě neexistuje žádná organizace. Rozkrájeli nás jako nůž máslo. To je školní fotbal,“ hřímal v komentáři pro TNT Sports Rio Ferdinand, bývalý obránce Manchesteru United.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Útočník Galatasaraye Mauro Icardi překonává gólmana Manchesteru United André Onanu a střílí gól na 3:2.

Článek

Horor. Tohle slovo se ve spojení s výkonem Manchesteru United a zejména jeho brankáře André Onany objevovalo po kolapsu proti Galatasarayi poměrně často. „Musím mluvit s mnoha hráči, s ním pochopitelně také. Povzbudím a podpořím ho. Je to skvělý gólman,“ reagoval trenér anglického celku Erik ten Hag.

Kamerunský gólman, který byl v létě nákladnou letní posilou, už zpackal úvodní duel v základní skupině Ligy mistrů na Bayernu Mnichov, kde United prohráli 3:4. Porážku vzal poté na sebe.

Ani proti tureckému soupeři nepůsobil vůbec jistě a vše vygradovalo v 77. minutě za stavu 2:2, kdy mizernou rozehrávkou namazal míč Driesi Mertensovi, jehož následně v pokutovém území fauloval Casemiro. Brazilský záložník, který hasil Onanův zkrat, byl po druhé žluté kartě vyloučen, ale Mauro Icardi penaltu neproměnil. Stejný hráč se však za tři minuty po chybě v defenzivě domácích řítil na Onanu a přehodil ho. Ani v této situaci nevypadala jednička Rudých ďáblů přesvědčivě.

„Už jsem si myslel, že Icardi nemá šanci. Zpomalil, byl mezi třemi soupeři, míč měl pod nohou, neměl moc možností. A Onana si sedne na zadek,“ divil se ve studiu Nova Sport 3 Kamil Čontofalský, bývalý brankář Bohemians, Zenitu Petrohrad nebo Slavie. Fanoušci kolosu z Old Trafford Onanu na sociálních sítích nešetří, objevují se na nich i stesky po Davidu de Geovi, jenž klub v létě opustil a zatím zůstává volným hráčem.

Za Manchester se zaskvěl dvacetiletý útočník Rasmus Höjlund, který vstřelil obě branky United. Ale jeho vystoupení zatemnily hrubky v defenzivě. „Rasmus Höjlund dal dva skvělé góly, vidím v něm kousek Ruuda van Nistelrooije. Mason Mount si vedl dobře, ale potřebuje branky. Sofyan Amrabat není levý obránce, podepsal se pod třetí gól. Obrana byla široce otevřená, stopeři Victor Lindelöf a Raphaël Varane byli měkcí a slabí,“ shrnul někdejší vynikající záložník United Paul Scholes pro TNT Sports. „Připadalo mi, jako kdyby tým ignoroval defenzivu,“ dodal.

„Někteří lídři týmu musí vstát a převzít kontrolu nad situací,“ pronesl Ten Hag. „Mluvíme hodně, ale není to jen o mluvení. Musíte držet pohromadě, společně bojovat a přebírat zodpovědnost,“ burcoval nizozemský kouč.

„Je to velké zklamání. V šatně bylo ticho, ale myslím, že jsme měli v zápase několik dobrých momentů. Neřekl bych, že je to o sebedůvěře, ale o vnímání a špatných rozhodnutích ve špatný čas. Hodně na tom musíme zapracovat, je to o detailech. Pokud nebudeme dělat chyby, nebudeme dostávat góly, jaké dostáváme. Naštěstí je za námi teprve start soutěže a před sebou máme ještě hodně utkání,“ zmínil záložník United Christian Eriksen.

Manchester United zůstává po dvou kolech v základní skupině Ligy mistrů bez bodu, skupinu vede stoprocentní Bayern se šesti body, Galatasaray má body čtyři a FC Kodaň jeden. „Manchester United nemá na výběr, musí porazit Kodaň doma i venku. Je teď outsiderem, ale není to nemožné,“ uvedl k vyhlídkám slavného klubu bývalý skotský reprezentant Pat Nevin pro BBC Radio 5.

Reklama