Hlavní obsah

Lídři evropského fotbalu uvažují o Final Four Ligy mistrů

Liga mistrů by se mohla dočkat významné změny. Lídři evropského fotbalu uvažují nad úpravou současného systému vyvrcholení soutěže. Semifinálové zápasy hrané systémem doma-venku by podle nich mohly být nahrazeny skupinou Final Four po vzoru basketbalu či házené. Turnaj by se přitom odehrál na jednom místě. Informoval o tom britský deník The Times.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Bernardo Silva (vpravo) a Phil Foden bouřlivě slaví gól v síti Realu Madrid.

Článek

Stejným způsobem se už vyvrcholení Ligy mistrů uskutečnilo před dvěma lety po vypuknutí koronavirové pandemie, kdy zvítězil Bayern Mnichov na turnaji v Lisabonu.

Zavedení takzvaného "týdne fotbalu" podle The Times podporuje klubová asociace ECA. Kritické hlasy k tomuto plánu naopak zaznívají z pořádající evropské unie UEFA.

Sám prezident UEFA Aleksander Čeferin se nicméně už loni k možnému Final Four vyjádřil příznivě. "Mohlo by to být velkolepé. A také efektivní z hlediska výnosů, pokud by se to udělalo dobře," řekl minulý rok Čeferin francouzskému deníku L'Équipe. Mezi nevýhody patří, že semifinalisté přijdou o zápasy na vlastním stadionu a vzhledem k nižšímu počtu zápasů bude méně televizních přenosů.

Před rokem UEFA schválila reformu Ligy mistrů, jež vstoupí v platnost v roce 2024. Základní části se bude účastnit 36 místo dosavadních 32 týmů a vzhledem k novému systému přibude zhruba 100 utkání.

Reklama

Související témata: