Hlavní obsah

Maestro Ancelotti popáté. Kouč Realu trumfnul i legendárního Fergusona!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O víkendu dobyl ligový Grand slam, ve středu přepsal dějiny fotbalu znovu. Další dechberoucí comeback Realu Madrid v Lize mistrů, tentokrát v semifinálové odvetě proti Manchesteru City (výhra 3:1 po prodloužení), zajistil kouči Carlu Ancelottimu nesmrtelnost. Stal se prvním trenérem, který dosáhl pěti finále Ligy mistrů. Nechal pod sebou i legendárního Sira Alexe Fergusona (viz tabulka).

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Kouč Realu Madrid Carlo Ancelotti během odvety semifinále Ligy mistrů.

Článek

„Práce, kterou odvádí, je naprosto výjimečná. Je to absolutní superstar. Jeho rekordy a trofeje, které získal, mluví samy za sebe," řekl na Ancelottiho adresu Steve McManaman, bývalý záložník Manchesteru City a anglické reprezentace.

„Ancelottiho dílo stojí proti komukoli v jakékoli době. Je fenomenální. Když se týmu daří, nevidíte ho poskakovat. Je klidný, odměřený a ví, jak vyhrávat. Je to vlastně jednoduché," doplnil pro sportovní stanici BT Sport někdejší stoper Manchesteru United Rio Ferdinand.

Trenéři - nejvíc finálových účastí v Lize mistrů
5 Carlo Ancelotti (AC Milan 2003, 2005, 2007, Real Madrid 2014, 2022)
4 Marcello Lippi (Juventus 1996, 1997, 1998, 2003)
Alex Ferguson (Manchester United 1999, 2008, 2009, 2011)
Miguel Muñoz (Real Madrid 1960, 1962, 1964, 1966)
Jürgen Klopp (Borussia Dortmund 2013, Liverpool 2018, 2019, 2022)

Ancelotti v sobotu dovedl Real k 35. španělskému titulu, čímž jako první kouč v historii zkompletoval tzv. Grand slam - vyhrál všech pět top evropských lig (italskou s AC Milán, anglickou s Chelsea, francouzskou s PSG, německou s Bayernem, nyní La Ligu s Realem).

O čtyři dny později dosáhl na další rekord. Přitom ještě na začátku 90. minuty byl San Bernabéu smířený, že Bílý balet v semifinále skončí. S Citizens prohrával 0:1, v součtu s prvním zápasem (porážka 3:4) měl na anglický tým dvoubrankové manko. Jenže dva góly Rodryga v nastaveném čase znamenaly prodloužení, ve kterém dal City mat z penalty Benzema.

„Zápas se blížil ke konci, podařilo se nám najít v sobě poslední zbytky energie. V prodloužení jsme pak měli psychickou výhodu. Jsem šťastný, že jsme ve finále," zářil Ancelotti. Jeho mužstvo převedlo v rámci jarní vyřazovací fáze Ligy mistrů třetí obrat (v osmifinále proti PSG, ve čtvrtfinále s Chelsea, nyní s City).

„Nemohu tvrdit, že jsme zvyklí takto vyhrávat. Ale to, co se stalo proti City, se stalo také proti Chelsea a s PSG. Pokud musím říct proč, tak je to historie tohoto klubu, která nám pomáhá jít dál, když se zdá, že jsme na zemi," podotkl Ancelotti. „To, co Real dokázal na jaře v Lize mistrů, je neuvěřitelné. Když se to stane jednou, může jít o štěstí. Ale ne, když se to stane třikrát," prohlásil bývalý útočník Realu nebo Barcelony Michael Laudrup pro Cadena SER Radio.

Ve finále se Real střetne s Liverpoolem (28. května v Paříži). Ancelotti má o motivaci postaráno. Může dobýt čtvrtý triumf v Lize mistrů, což se doposud žádnému trenérovi nepodařilo...

Reklama