Hlavní obsah

Na ligu v Ázerbájdžánu za 15 korun! Český stoper vypráví o angažmá v Baku a varuje Plzeň před silou Karabachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2017 odehrál Pavel Dreksa celou sezonu za Něftči Baku, ázerbájdžánský fotbal dobře zná. Tedy i Karabach, nynějšího soupeře Plzně v play off Ligy mistrů. V rozhovoru pro Sport.cz vypráví o zázemí a trenérovi Karabachu a popisuje život v Baku. „Plzeň nečeká vůbec nic jednoduchého," říká někdejší stoper Brna nebo Karviné, který nyní působí v kyperském Paralimni.

Foto: archiv Pavla Dresky

Pavel Dreksa v dresu Něftči Baku v zápase ázerbájdžánské nejvyšší soutěže.

Článek

Komu věříte víc, Plzni nebo Karabachu?

No... Kdybych to měl shrnout do jedné věty, Karabach jsem Plzni rozhodně nepřál.

Má mít Viktoria obavy?

Foto: Szilard Koszticsak, ČTK/AP

Fotbalisté Karabachu v boji s Ferencvárosem o play off předkola Ligy mistrů. Ilustrační foto.

Bude strašně záležet na prvním zápase, jak se kluci vyrovnají s vysokou vlhkostí. Počasí pro ně bude soupeřem navíc. Sice už nebude večer svítit slunce, ale vzduch bude pořád vlhký, klukům se bude blbě dýchat. Viděl jsem Karabach v předešlých předkolech, proti Curychu a Ferencvárosi. Vypadal výborně.

Karabach nemá v Ázerbájdžánu konkurenci?

Předloni jim sice Něftči sebralo titul v posledním kole, ale co se týká finančního zázemí, stability, Karabach má jasně navrch. Trenér Gurbanov ovládá celý klub se svým bratrem, který dělá sportovního ředitele. Drží ho pevně v otěžích. Mají za sebou silného majitele, který jim dává volnou ruku. Vybírají si dobré cizince, dokážou je zaplatit. Karabach je opravdu silný.

V čem je jeho hlavní síla?

Když jsme proti Karabachu hrávali, byl od kouče Gurbanova po všech stránkách výborně připravený. Nic nepodcenili. Trenér je přísný, vládne pevnou rukou. Tým je navíc připravený dobře i takticky, má skvělé individuality dopředu.

Jakou úroveň má ázerbájdžánská liga?

V každém mužstvu najdete šikovné cizince. Ale byl znát rozdíl mezi prvními čtyřmi a zbytkem. Karabach je ještě výš. Před rokem ligu rozšířili, do klubů jde víc peněz, soutěž jde nahoru. Ale porovnávat ji s českou nejde, v Ázerbájdžánu se hraje úplně jiný fotbal. Techničtější, není tolik svázaný takticky.

Co zázemí, stadiony?

Stadiony nejsou problém. Na ligu ale lidi nechodí, koukají na televizi. Přitom, co si pamatuju, některé zápasy byly zadarmo. Nebo za symbolický jeden manat, což je asi patnáct korun. Když Něftči hrálo doma s Rapidem Vídeň předkolo Konferenční ligy, vstupné bylo dva manaty, tedy třicet korun. Kluby ale příjem z lístků neřeší, jsou zanedbatelné.

Zmiňoval jste nepříjemné vlhko. Jak jste se s ním pral vy?

Bylo opravdu nepříjemné. V této souvislosti jsem si tedy příliš nepomohl, na Kypru je stejné.(směje se) Plzeň nemá šanci se s tím za jeden den srovnat.

Jaký byl život v Baku?

Dva moji současní spoluhráči na Kypru, kteří přišli z Ázerbájdžánu, mi ukazovali fotky. V Baku zase vyrostly nové moderní čtvrti. Co se týká životní úrovně čistě v Baku, je úplně v pohodě. S rodinou jsme byli moc spokojení. Jezdili jsme se často koupat, pětadvacet kilometrů za Baku jsou hezké pláže a komplexy. V Baku je pak dlouhá, nádherná promenáda. Je plná velkých šachovnic s velkými figurkami, lidé hrají šachy.

Co stojí za úspěchy Plzně? A pomůže Viktorii Jemelka? Diskuse z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Zahrál jste si?

Nezahrál. Měl jsem ale šachy pořád na očích. Ázerbájdžánci je hrají všude a pořád. Hráli je i kluci v kabině mezi sebou, fyzioterapeuti, trenéři, doktoři. Jsou do šachů blázni.

Reklama