Hlavní obsah

Na špionáž do Lotyšska vyrazí přímo z Tallinnu hned trojice sparťanských zvědů

Konstelace na evropské pohárové scéně fotbalové Spartě mimořádně nahrála. Zatímco Pražané nastoupí k odvetě druhého kvalifikačního předkola Ligy mistrů v estonském Tallinnu dnes vpodvečer, jejich soupeř v další vyřazovací fázi hraje až ve středu. A navíc v sousedním Lotyšsku. „Pochopitelně toho využijeme a pojedeme se na něj podívat,“ potvrzoval letenský kouč Vítězslav Lavička, že není nad to vidět protivníka na vlastní oči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kouč Vítězslav Lavička během tréninku.

Článek

Už od pátečního losování začal sparťanský kouč s celým svým realizačním štábem pilně shromažďovat veškeré informace o soupeři, na něhož jeho tým po postupu přes Levadii Tallinn narazí.

„Nejprve ale musíme potřebný druhý krok udělat, proto i k odvetě v Tallinnu musíme přistoupit s pokorou a respektem k soupeři," připomínal Vítězslav Lavička, i když pochopitelně s úsměvem ve tváři. Po sedmigólové výhře v prvním střetnut je dnešní druhé střetnutí pouhou formalitou.

„Ale nezapomínejme, že dokud měli hráči Levadie u nás na Letné dost sil, bránili urputně a organizovaně. Jejich odpor jsme zlomili až rychlými góly před přestávkou," připomínal a hned dodával, že jeho týmu půjde i v Estonsku o výhru.

Koho si přát víc?

„Chceme poctivým výkonem navázat na výkon v prvním střetnutí a vítězstvím vylepšit koeficient Sparty i českého fotbalu. I to máme na paměti."

V další kvalifikační fázi narazí Sparta na postupujícího z dvojice tvořené lotyšským Ventspilsem a švédským Malmö.

„Těžko říci, koho si přát víc. Loňská švédská zkušenost s Häckenem je stále živá a já si na ni pochopitelně hned po losu vzpomněl. Ale to jsou prostě věci, které nemůžeme ovlivnit. Přípravu na soupeře, stejně jako náš výkon ovšem ano," přiznával sparťanský trenér, že dost dobře neví, kterého z nabízejících se protivníků zvolit.

První zápas ve Švédsku skončil bezbrankovou remízou, odveta v olympijském centru v přístavním Ventspilsu, padesátitisícovém nejbohatším městě celého Lotyšska, se hraje ve středu v 18 hodin.

„Zatím jsme sbírali a schraňovali informace o obou mužstvech. Malmö by bylo hodně nepříjemným protivníkem, protože v současné době kraluje švédské lize. Naším přáním ale pochopitelně je, abychom se revanšovali za loňskou sezónu a Häcken," připomínal kouč Pražanů, že případný švédský protivník vede tamní ligovou soutěž po patnácti odehraných kolech s náskokem šesti bodů před AIK Stockholem a dokonce před zmiňovaným Häckenem.

I proto po dnešním zápase v Tallinu vyrazí do Lotyšska odvetu mezi Ventspilsem a Malmö sledovat. A nikoli sám, ale v doprovodu svého asistenta Zdeňka Svobody a sportovního ředitele Jaroslava Hřebíka. Jen mimochodem - obě přístavní města jsou od sebe vzdálena sedm hodin jízdy autem.

„Jedeme si soupeře osobně prohlédnout, abychom mozaiku informací zkompletovali a nic nepodcenili," potvrzoval Lavička, že na špionáž na opačný konec rižského zálivu vyrazí celá trojice sparťanských zvědů.

Reklama

Související témata: