Hlavní obsah

Neapol slaví první čtvrtfinále LM v historii. Dvougólový střelec pomýšlí na celkový triumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová euforie v Neapoli nabírá na obrátkách. Snad poprvé od doby, kdy v jeho dresu brázdil zelené pažity božský Diego Maradona, disponuje celek z jihu Itálie opravdu špičkovým mužstvem. A dokazuje to nejen v domácí soutěži, které dvanáct kol před koncem vévodí o astronomických 18 bodů, ale také na evropské scéně. Domácí výhrou 3:0 nad Eintrachtem Frankfurt si totiž Neapol zajistila historicky vůbec první postup do čtvrtfinálové fáze Ligy mistrů. „Zasloužili jsme si tenhle pocit, je to skvělé pro všechny. Hráče, fanoušky, celý klub,“ radoval se kouč Luciano Spalletti.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Victor Osimhen se raduje z branky proti Frankfurtu

Článek

Jeho svěřenci si na úspěch zadělali již v první duelu na půdě německého celku vítězstvím 2:0, v odvetě před vlastními příznivci pak rozdělanou práci již jen dotáhli do zdárného konce. A učinili tak ve velkém stylu. Dvěma brankami k tomu přispěl nigerijský forvard Victor Osimhen, proměněným pokutovým kopem jej doplnil Piotr Zieliński.

Obzvláště první jmenovaný se pyšní úctyhodnou fazonou, vždyť v roce 2023 vstřelil již 13 branek. Ze všech hráčů top pěti evropských lig je na tom lépe jen Marcus Rashford z Manchesteru United, který je zatím na patnácti zářezech. „Dvakrát jsem skóroval, ale není důležité, že se to povedlo zrovna mně. Na hřišti fungujeme jako jednotný celek," skromně komentoval svůj dvougólový počin z odvetného duelu osmifinále Osimhen.

Spallettiho družina kromě Serie A působí značně dominantně i na evropské scéně. Z osmi dosavadních utkání probíhající sezóny Ligy mistrů prohrála jen v posledním zápase skupiny v Liverpoolu, jinak nepoznala nic jiného, než sladkou chuť vítězství. Klíč k úspěchu?

Rozhodně ne stereotypický, italský styl hry, založený na defenzivě. Ba naopak, ofenzivní představení, doplněné ohromně kvalitními individualitami v podobě například již zmíněného Osimhena či Khvichy Kvaratshkelii, obvykle bývá pro obrany soupeře bez přehánění nezastavitelné. „Je na čase, abychom svět zbavili klišé o italském defenzivní fotbale," nechal se před pár týdny slyšet Spalletti.

I proto vidí mnozí Neapol jako potenciálního kandidáta na zisk ušatého poháru pro vítěze Champions League. „Dost možná jsou v tomto ročníku vůbec nejlepším týmem v celé Evropě," vysekl poklonu Spallettimu a spol. Pep Guardiola, trenér Manchesteru City.

Šéf neapolské lavičky ale jeho pochvalná slova, mírně řečeno, nepřijal. „Opravdu nemám rád podobné hry, které zahrnují dostávání ostatních týmů pod tlak. Přece nás nikdo nemůže favorizovat v porovnání například právě se City, které utratilo spousty peněz při skládání týmu. Tohle se mi vážně nelíbí," reagoval na slova španělského kouče Spalletti.

I on sám ale samozřejmě cítí, že Neapol se v současné formě může měřit s těmi nejlepšími týmy vůbec. A podobně to vidí i dvougólový střelec Osimhen. „Musíme pokračovat ve stejném duchu. Věříme v naši sílu, máme na to, abychom tuhle cestu dotáhli až do konce. Nic není nemožné," burcoval 24letý Nigerijec.

Reklama

Související témata: