Hlavní obsah

Nejsme ti hodní odněkud z vesnice, jsme tady, abychom vyhrávali, vysvětlil Emery senzaci na Bayernu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frustrující noc. Pro Roberta Lewandowského určitě. Pro mnichovský Bayern tuplem. Jeden z největších favoritů letošního ročníku Ligy mistrů s momentálně nejlepším útočníkem světa ve svém středu a končí už ve čtvrtfinále. A s protivníkem, který měl být ze sedmi potencionálních soupeřů nejslabší. Se španělským Villarrealem, jenž si semifinále zahrál jen jednou v historii, a to ještě před šestnácti lety.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Fotbalista Villarrealu Arnaut Danjuma slaví se spoluhráči senzační postup Villarrealu.

Článek

„To trenér má na senzačním postupu obrovskou zásluhu. Dokázal vymyslet taktiku, která nejenže skvěle fungovala, ale i zcela eliminovala nejlepší hráče světa v dresu Bayernu," měl u mikrofonu BT Sport okamžitě jasno dvojnásobný vítěz Ligy mistrů Owen Hargreaves, že stratég na lavičce Žluté ponorky Unai Emery torpédoval veškeré ambice favorizovaného Bayernu.

„Neuvěřitelný výkon. Skvělá taktika přímo vzorově naplněná všemi hráči," přidával se Peter Crouch, který si s Liverpoolem zahrál finále Champions League v roce 2007 a rodící se semifinále mezi Villarrealem a jeho Reds pro něho bude tudíž obrovsky zajímavé. Tedy pokud Liverpool ve středeční domácí odvetě naváže na výhru v prvním zápase na stadionu lisabonské Benfiky, což je víc než pravděpodobné.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Brankář Villarrealu Geronimo Rulli kryje šanci Jamala Musialy z Bayernu.

Přitom šlágrem semifinále měla být právě konfrontace Liverpoolu s Bayernu. Německého trenérského velikána a anglických službách Jürgena Kloppa a stejně ambiciózního a k podobné slávě předurčeného Juliana Nagelsmanna.

Měla být, ale nebude.

„Důvod našeho vyřazení musíme hledat v prvním zápase ve Španělsku, kde jsme přišli o remízu, kterou jsme drželi v rukou," připomněl Nagelsmann gól inkasovaný v prvním čtvrtfinále už v 8. minutě, který rozhodl o prohře 0:1.

V odvetě inkasoval jeho tým zase. Pro změnu pouhé dvě minuty před naplněním devadesáté minuty, takže už na tento úder nestačil reagovat.

„Měli jsme reagovat dřív. V první půli měl obrovskou šanci Musiala, za stavu 1:0 pak Thomas Müller. Proti tak skvěle a disciplinovaně bránícímu soupeři jsme mohli těžko počítat, že jeho defenzivu odemkneme častěji," věděl kouč Bayernu, že obrovská územní převaha i poměr střel vyslaných na bránu (24:4) je k ničemu, když chybí efekt.

Gólový a hlavně postupový.

„Frustrující o to víc, že až do 88. minuty byl Bayern brilantní v držení míče i kontrole hry. Ale Emeryho taktický ořech nerozlouskl," pravil německý internacionál Matthias Sammer totéž, co pronesli Hargreaves a Crouch.

Taktika nachystaná koučem Žluté ponorky na Bayern platila, bránění Lewandowského skvělým Albiolem účinkovalo.

I proto se Emery dočkal v jubilejním padesátém zápase koučovaném v Lize mistrů senzace, z níž byl ve stejné extázi jako jeho svěřenci.

„Devadesát minut jsme trpěli, hlavně po inkasovaném gólu nám bylo zle, protože Bayern je v těch chvílích schopen přidat druhou a hned třetí branku. Trpěli jsme, ale stálo to za to. Dokázali jsme, že nejsme ti hodní odněkud z vesnice, jak se o nás říká, ale že jsme tady, abychom vyhráli. Předvedli jsme to v osmifinále s Juventusem, teď ve čtvrtfinále s Bayernem a v semifinále se o to chceme postarat zase," vysvětloval Emery frustrující noc, kterou jeho tým připravil Bayernu.

Reklama

Související témata: