Hlavní obsah

Nenávist vrcholí! Maďarští chuligáni hrubě uráželi Slovensko. A v sektoru hostů opět jediný fanda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dlouho dopředu budila bitva 2. předkola Ligy mistrů mezi fotbalisty Ferencvárose Budapešť se Slovanem Bratislava maximální pozornost fanoušků. A očekávání se naplnila už v úvodním duelu na horké půdě maďarského mistra. Z vítězství na nakonec radovali Belasí, kteří si odvážejí do domácí odvety výhru 2:1. O vyhrocené chvíle nervózního duelu však rozhodně nouze nebyla…

Foto: Szilard Koszticsak, ČTK/AP

Fotbalisté Slovanu Bratislava se radují z vítězství na půdě Ferencvárose Budapešť.

Článek

Ten zápas mají především slávističtí fanoušci v živé paměti. Téměř přesně před rokem prohráli v odvetě 3. předkola Ligy mistrů na horké půdě Ferencvárose Budapešť 0:2 a po jen jednobrankové výhře z Edenu definitivně přišli o naději na účast v nejslavnější klubové soutěži.

Slovenský mistr si ve středečním předkole vedl o poznání lépe. Na branku čekal vyprodaný stadion do 70. minuty a k radosti drtivé většiny se o ni postaral domácí Zachariassen. Nadšení horkokrevných domácích fandů však brzo prošlo těžkou zkouškou.

O 11. minut později zpražil maďarského giganta gruzínský bek ve službách Belasích Kashia, a když o pět minut později otočil poměr sil pro slovenský tým parádní střelou arménský záložník Barseghyan, měli domácí po náladě úplně. Ferencváros se již z šoku neprobral a v Bratislavě se bude příští týden ve středu snažit stáhnout jednobrankový náskok.

Vyhecovaný duel byl po zkušenostech z minulosti pod bedlivým dohledem policie, domácí nejtvrdší jádro se tak kromě několika slovních urážek vytasilo jen s nápisem v angličtině „Ukradená zem. Ukradené symboly. Žádná historie. J*bat Slovensko“.

Vyhrocenému mači dodal na výjimečnosti i moment ze samého počátku utkání, kdy se v sektoru hostů „tísnil“ jediný fanoušek Slovanu Bratislava Dano Antošík. Jednalo se o připomínku události, která se odehrála na stadionu v Budapešti v roce 1992, kdy přijel po řadě násilností při vzájemných zápasech mezi oběma týmy jako jediný podpořit slovenský celek právě Antošík.

Na rozdíl od třicet let starého příběhu ho tentokrát po několika minutách doplnilo několik desítek jeho krajanů, kteří se mohli radovat z konečného překvapivého vítězství.

Mimochodem, tehdejší střet v rámci 1. kola PMEZ (předchůdce Ligy mistrů) vyšel lépe pro Slovan, který první zápas vyhrál doma vysoko 4:1, v Budapešti pak udržel bezbrankovou remízu. Bude se historie opakovat i letos?

V případě postupu do 3. předkola Ligy mistrů vyzve Slovan lepšího z dvojice Karabach Agdam–FC Curych.

Reklama