Hlavní obsah

Nikdy se nevzdávej! Z pracáku až k vychytané nule ve finále Ligy mistrů

Porto/Praha

Finálový zápas Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Chelsea je již minulostí, na kterou však hráči a fanoušci City nebudou rádi vzpomínat a nejraději by tuto kapitolu vyškrtli. Na druhé straně se naopak hledají největší hvězdy a ti, kteří se pod titul nejvíce podepsali. Hrdinou může být jediný střelec zápasu Havertz nebo trenér Tuchel, ale tím největším hrdinou je zřejmě Édouard Mendy. Kdo? No přece gólman.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Hrdina Chelsea Édouard Mendy.

Článek

V zápase na něj sice šla jediná střela, se kterou si bez problémů poradil, ale na vychytané deváté nule v Lize mistrů to nic neměnilo. Ušatý pohár tak mohl nad hlavu zvednout s čistým svědomím a zcela oprávněně. Přitom ze začátku nebylo vůbec jasné, zda k utkání kvůli pohmožděným žebrům nastoupí.

Před sedmi lety přitom Édouard Mendy figuroval na úřadu práce. Chytal čtvrtou francouzskou ligu a ve dvaadvaceti letech před sebou neviděl moc dobré vyhlídky. Dokonce pomýšlel na ukončení kariéry. Před dvěma lety však nastal zlom. Najednou chytal první francouzskou ligu za Rennes, které pomohl k historickému postupu do Ligy mistrů.

No a poté ho stáhl do týmu Chelsea Petr Čech, který v Rennes začínal svou evropskou pouť. V trénincích se mu hodně věnoval a předával mu cenné rady a zkušenosti. Mendy si je bral k srdci a dokázal je naprosto přesně zužitkovat.

V Lize mistrů vychytal devětkrát čisté konto, čímž vyrovnal historický rekord mezi brankářskými nováčky. Také se stal prvním africkým gólmanem od roku 1985, který chytal finále soutěže. V Premiere League mimo jiné vychytal v 31 zápasech 16 nul. O tomto africkém talentu zřejmě ještě hodně uslyšíme.

Reklama

Související témata: