Hlavní obsah

Okradli sudí Bayern? Přišla omluva, ale to nám nepomůže, zuří vyřazení semifinalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně napínavé a dramatické semifinále fotbalové Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Bayernem Mnichov vyvrcholilo maximálně necitlivým zásahem polských rozhodčích. V Německu píšou o skandálním rozhodnutí. Bayern ve 103. minutě vstřelil gól na 2:2, který by duel poslal do prodloužení, jenže už předtím se pískal ofsajd. Real tak udržel výhru 2:1 a postoupil do finále.

Foto: Juan Medina, Reuters

Trenér Bayernu Mnichov Thomas Tuchel spílá asistentovi rozhodčího Tomaszi Listkiewiczovi.

Článek

Popišme si nejprve celou situaci ze třinácté minuty nastaveného času. Joshua Kimmich poslal dlouhý pas do pokutového území domácích. Ve sprinterském souboji se za ním hnali Ferland Mendy a Noussair Mazraoui, jenž hlavičkou sklepl míč pro Thomase Müllera. Ten přihrál Matthijsi de Ligtovi, který poslal balon do sítě. Jenže gólman Andrij Lunin už nechytal, protože slyšel zvuk píšťalky hlavního rozhodčího Szymona Marciniaka.

Elitní polský sudí pískal ofsajd na pokyn svého asistenta Tomasze Listkiewicze. Syn bývalého šéfa českých rozhodčích Michala Listkiewicze dal praporek nahoru. „Neomluvitelná chyba v semifinále Ligy mistrů. Nikoliv od hlavního rozhodčího, ale asistenta. Jsou instruováni, aby v těchto situacích počkali. Měl vyčkat,“ shrnul pro německý Bild bývalý bundesligový rozhodčí Thorsten Kinhöfer.

Nikdo nechápal, proč Listkiewicz zvednul praporek, když byla situace hraniční. To, zda byl v době Kimmichova pasu Mazraoui v ofsajdu, by měl v ideálním scénáři rozluštit VAR. „Přijde mi to neuvěřitelné. Máme stanovená pravidla, že pokud situace není jasná, hrajeme dál. Já nevím, jestli to byl ofsajd, nebo ne. Ale zkontrolujme to. Když to nezkontrolujeme, tak jak to můžete vidět?“ kroutil hlavou De Ligt.

„Je to velká chyba a ostuda. Asistent rozhodčího se omluvil, že udělal chybu, ale to nám nepomůže. Nechci říkat, že Real Madrid má vždy na své straně rozhodčí, ale teď to udělalo rozdíl,“ dodal obránce Bayernu.

„Ta scéna na konci je třešničkou na dortu. Absolutní katastrofa, skoro mi to připadá jako zrada. Asistent rozhodčího se nám omluvil, ale to na téhle úrovni není nic platné. Zvedne praporek v tak těsné situace a hlavní zapíská, což taky nemusel dělat. Je to velmi špatné rozhodnutí. To, co se stalo, je proti všem normám moderního fotbalu,“ zuřil trenér Bayernu Thomas Tuchel.

Divili se i experti ve studiu stanice Nova Sport 3, která utkání vysílala. „Byla to kaňka na jinak skvělém výkonu rozhodčích,“ zmínil trenér Mladé Boleslavi David Holoubek.

„Zkrat rozhodčího. Jsou situace, kdy je desetimetrový ofsajd a sudí je nechají běžet a toho chudáka (útočícího hráče) sprintovat,“ připojil bývalý reprezentační záložník David Jarolím.

„Ještě pak jde do souboje s brankářem, kdy může dojít k nějakému zranění. V tomhle případě to ale rozhodčí nemůže zvednout, musí to nechat dohrát, pak se k tomu může VAR vrátit. Proto VAR máme,“ doplnil Holoubek.