Hlavní obsah

Malér, třikrát vyřazení. Český fotbal bude už jen v roli diváka držet pět místenek do Evropy

Černý scénář se naplnil. Český fotbal nebude mít na jaře poprvé po třech letech žádný tým v pohárové Evropě. Jeho zástupci si tak připravili velké nervy. Už jen v roli nečinných diváků budou trnout a modlit se, aby udrželi klíčové příčky na žebříčku koeficientů. Po vyřazení Plzně, Slavie a Slovácka jim aktuálně patří 14. místo, přitom 15. příčka jako poslední zaručuje pět míst v pohárech. Za zády mají Norsko, Ukrajinu a Dánsko, kterým ještě zástupci zbývají.

Zklamání je velké. Chyběl nám střelec, lituje Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek

Je třeba uznat, že Češi díky účastí tří mužstev ve skupinové fázi předvedli bodově vydařený podzim. Zisk 6,750 je nejvyšší za posledních pět sezon, z nichž se národní koeficient skládá. V aktuálním ročníku je zatím řadí na 10. místo v Evropě. O největší přísun se tradičně postarala Slavia (10,5), v rámci možností přispěly Plzeň (9,5) a Slovácko (6,5). Odpadlíkem byla jen Sparta (0,5).

Mnohem podstatnější je ovšem koeficient celkový. Hraje se o hodně. Česká republika vstupovala do pohárové sezony kvůli poklesu v žebříčku poprvé od ročníku 2014/15 jen se čtyřmi zástupci. Aktuálně jde o nasazení až do přespříštího ročníku, pro sezonu 2023/24 už je rozhodnuto o tom, že tuzemský fotbal vyšle znovu jen čtyři zástupce.

Měl jsem si víc počkat, ne letět dopředu jak Janek, říká o neproměněné šanci Stanislav TeclVideo: Sport.cz

Aktuální 14. místo by tuzemským zástupcům návrat k pěti místenkám v pohárové Evropě v sezoně 2024/25 zaručovalo. Problém je, že český koeficient se už po trojnásobném vyřazení na jaře nezlepší. Naopak Norsku zbývá ještě Bodö/Glimt (KL), Ukrajině Šachtar (EL) a Dnipro (KL), Dánsku pak Midtjylland (EL). Přitom už jen jedna z těchto tří zemí smí Čechy předstihnout, aby se v elitní patnáctce udrželi, což je krajně nejisté.

Jindřich Trpišovský o návštěvě Jaroslava Tvrdíka v kabině. Co řekl týmu?Video: Sport.cz

„Je to jednoznačně nepříjemné. Chtěli jsme ze skupiny vytěžit daleko více bodů a jít do jara i kvůli koeficientu. Pro české týmy není Evropa jednoduchá, není moc týmů, které by se v posledních pěti nebo šesti letech udržely v Evropě i v jarní části. Není jednoduché postupovat ze skupin, z toho se koeficient následně odvíjí," bilancuje Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

Sešívaní obstarali takřka polovinu pětiletého koeficientu, jejich podíl na něm je 46,9 %.

„Dařilo se nám pravidelně velkým počtem bodů přispívat v minulých sezonách, letos je příspěvek bohužel chudší. Chceme mít na konci letošní sezony takové postavení a být připravení na kvalifikace, abychom si vzali zkušenosti hráčů, kteří letos hráli Evropu poprvé, a udělali bodů do koeficientu více. Abychom se vrátili zpět na příčky a dostávali co nejvíce týmů do evropských zápasů," plánuje Trpišovský.

Úvodní jarní kola pohárových soutěží se losují v pondělí.

Bitva o klíčovou první patnáctku
12. Turecko31,1004/5
13. Švýcarsko29,1751/4
14. Česká rep.29,0500/4
15. Norsko28,7501/4
16. Ukrajina28,5002/5
17. Dánsko27,6251/5
18. Rusko26,2150
Zlomek udává, kolik zástupců pokračuje/kolik jich sezonu zahájilo.

Reklama