Hlavní obsah

Portugalec se stal nejstarším střelcem Ligy mistrů. Nejsoutěživější hráč, ocenil ho kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma týdny se stal nejstarším hráčem, který v poli nastoupil v zápase fotbalové Ligy mistrů. Teď portugalský obránce Pepe z FC Porto svůj rekord ještě povýšil. V úterý dal v milionářské soutěži gól Antverpám (2:0), takže je momentálně i jejím nejstarším střelcem. V den utkání mu bylo 40 let a 254 dní, překonal Franceska Tottiho, jenž se trefil v 38 letech a 59 dnech.

Foto: Miguel Pereira, ČTK/AP

Pepe z FC Porto se raduje z gólu proti Antverpám v Lize mistrů.

Článek

Jelikož byl předchozí milník docela čerstvý, Pepeho nemohla otázka, kdo je nestarším střelcem Ligy mistrů, zaskočit. „To je Pepe, že?“ culil se portugalský matador.

Ve veteránském věku nestrádá, v Portu nosí kapitánskou pásku. Když je zdravý, hraje. Proti Antverpám se v nastaveném čase v pokutovém území vyšvihl do vzduchu a hlavou pečetil výhru 2:0.

„Je to pro mě zvláštní den. Moje máma má narozeniny a já jí řekl, že se pokusím skórovat nebo vyhrát,“ vylíčil majitel 134 startů za portugalskou reprezentaci. Povedlo se mu obojí, mámě dal dokonalý dárek. Bude oslava? „Od rodičů jsem už mnoho let. Na večírky moc nejsem, nemám to moc rád,“ dodal muž, který je známý i svou impulsivní povahou.

Přiznává, že už nechybí mnoho k tomu, aby kariéru ukončil. „Ale dokud budu mít v sobě alespoň malý oheň, budu i nadále odevzdávat to nejlepší pro Porto,“ pravil rázně Pepe. „Někdy musím obětovat rodinu, abych mohl hrát na této úrovni, ale moje dcery vědí, že jsem šťastný,“ přiznal.

Spoluhráči k němu vzhlížejí, vždyť v jeho napěchované vitríně trofejí mimo jiné vynikají tři triumfy v Lize mistrů nebo titul mistra Evropy. Pro ostatní je příkladem. „Je to náš idol. Pořád je skvělým hráčem a pomáhá nám,“ prohlásil útočník Porta Evanilson.

„Je to nejsoutěživější hráč, se kterým jsem kdy pracoval. A to nejen jako trenér, ale i jako hráč. Je to neuvěřitelné. Fotbal a rodina jsou pro něj nade vše, ve spoustě věcí se omezuje. Je pro mě ctí trénovat někoho, jako je Pepe,“ vyznal se kouč Porta Sérgio Conceicao.

Portugalský celek má po čtyřech kolech ve skupině H devět bodů jako Barcelona, za nimi je se šesti body Šachtar Doněck, Antverpy nemají nic. Boj o postup do osmifinále Ligy mistrů bude ještě zajímavý, Porto jede příště do Barcelony.

Související témata: