Hlavní obsah

Falešné bankovky pro zrádce! Hvězdičku PSG čeká v Miláně nenávistná atmosféra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se někdo vrací na stadion týmu, který ho pro velký fotbal vychoval, nezřídka se může těšit na vřelost tribun. Brankáře PSG Gianluigiho Donnarumma ale čeká naprosto opačný scénář. Ultras AC Milán se totiž nenávistí vůči svému odchovanci nijak netají a před vzájemným duelem v rámci Ligy mistrů (úterý, 21:00) si na něj doslova brousí zuby.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Gianluigi Donnarumma zažije pořádně horké chvilky

Článek

Proč takové antipatie? K pochopení postoje příznivců Rossoneri je třeba se vrátit na konec ročníku 2020/21. Donnarumma v té době platil za ikonu AC Milán, za slavný klub debutoval už v šestnácti letech a někteří fanoušci si asi malovali, že po vzoru například legendárního Paola Maldiniho bude černočervené barvy oblékat celou kariéru.

Jenže italský čahoun měl jiné plány. V Miláně odmítl prodloužit kontrakt a ač tehdy platil za jedno za nejžhavějších brankářských zboží na trhu – aby také ne, když měl v jednadvaceti letech za sebou šest odchytaných sezon mezi dospělými – San Siro opustil a nabral směr Paris Saint-Germain. Háček? Vzhledem k tomu, že měl po konci smlouvy, tak bez jakékoliv úplaty. O to lepšími vyjednávacími podmínkami ale disponoval, co se týče gáže, jelikož PSG ušetřilo značnou sumu na (neexistující) přestupní částce.

Což Donnarummovi fandové milánského AC dosud neodpustili. „Jak to mohl udělat? Vždyť jsme mu v šestnácti dali čuchnout k velkému fotbalu, bez nás by se přece tak daleko nedostal,“ ptali se tehdy. „Nebylo to vůbec jednoduché rozhodnutí. Všichni z něj viní mě, ale naposledy, když mi z klubu telefonovali, bylo to, aby mi oznámili, že podepsali nového gólmana,“ bránil se Donnarumma.

Daným prohlášením si ale v očích příznivců Rossoneri nepomohl. Ti jej počastovali pískotem a nadávkami krátce po přesunu do Francie při jeho prvním návratu na San Siro, ač tehdy hájil svatyni italské reprezentace. V loňském roce se pak Donnarumma dostal do křížku s jedním z fanoušků, taktéž po zápase národního týmu. Sága pokračovala i před dvěma týdny, kdy v rámci Ligy mistrů PSG hostilo AC Milán. Tehdy se ze sektoru hostí ozývaly jak urážlivé chorály na adresu čtyřiadvacetiletého brankáře, tak pískot.

Přivítání Donnarummy při jeho dalším comebacku na San Siro by pak mělo být ještě nepříjemnější. Podle dostupných informací si fanoušci připravili falešné bankovky, které hodlají házet na hřiště, aby ukázali, o co podle nich italskému reprezentantovi hlavně jde. Stejnou strategii přitom zvolili na adresu téhož hráče i v roce 2017, kdy otálel s prodloužením smlouvy. Chyběl by neměly ani chorály či píšťalky, rozdávané mezi ostatní diváky.

Což v Itálii, mimochodem, není nijak neobvyklá strategie. V říjnovém duelu Serie A mezi Interem Milán a AS Řím se nenávistí vůči útočníkovi Romelovi Lukakuovi netajili ultras Nerazzuri, píšťalek mezi fanoušky bylo tehdy údajně distribuováno okolo čtyřiceti tisíc.

Daleko důležitější než souboj s Donnarummou by ale pro AC Milán mělo být dění na hřišti. Ve skupině F Ligy mistrů je totiž zatím se ziskem pouhých dvou bodů ze tří utkání poslední, PSG naopak díky dvěma výhrám a šesti bodům rázně vykročilo za postupem.

Reklama