Hlavní obsah

Posily zůstaly mezi náhradníky. I stejná sestava k vysoké výhře pomohla, přiznal Lafata

Praha

Na Letnou dokráčel během krátkých fotbalových prázdnin celý zástup posil a nových akvizic, k úvodnímu kvalifikačnímu duelu o Ligu mistrů přesto vyrukovali Pražané v totožné sestavě, v jaké končili předchozí sezónu. Pochopitelně až na brankáře Bičíka. Rošáda mezi tyčemi ovšem představovala nutnost, když Vaclík přestoupil do Basileje. Na exlibereckého kapitána Kováče, stejně jako na Breznaníka a spol. tak zůstalo místo jen na lavičce náhradníků. Dokonce ani při střídání na ně trenér neukázal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané slaví vysokou výhru nad Tallinnem.

Článek
Fotogalerie

Nahuštěný program má Sparta v úvodu sezóny náramně. Hráčský kádr ovšem také, protože nejen náhradníci z minulosti jako třeba Bednář, Mareček či Přikryl čekají na svou příležitost. Ještě víc jsou po ní lačné posily, jež si Pražané přivedli.

Trenérova logická sázka

Trenér Vítězslav Lavička však v úvodní kvalifikační konfrontaci proti Tallinnu logicky vsadil na sestavu, která získala titul a prezentovaným fotbalem měla nad domácími protivníky navrch. Při vstupu na evropskou pohárovou scénu se nechtěl pouštět do experimentů, jež by se mohly vymstít.

„Určitě bylo znát, že hrajeme ve stejné sestavě, jako na jaře. Zvláště, když přestávka byla tentokrát velice krátká a jedna sezóna se de facto okamžitě přehoupla do druhé," přitakával autor pěti gólů David Lafata.

Souhra letenského týmu v konfrontaci s estonským mistrem skutečně klapala, takže publikum vypracovaným akcím aplaudovalo a třeba právě Lafata mohl střílet po brilantních přihrávkách Hušbauera či Costy do prázdné brány. Tak snadno ke gólům ještě nepřišel. Ani na ligové, natož pak pohárové scéně.

„Někdo musí podobné akce připravit, někdo se musí v soupeřově šestnáctce pohybovat, aby je využil," kvitoval letenský snajpr fungující spolupráci, přenášení hry přes celé hřiště, přihrávky do volných prostorů i před prázdnou zívající bránu.

„Vypracované akce a góly, jimiž jsme je završili, potěšily nejen mě, ale všechny fanoušky, kteří na zápas přišli," myslel v panující euforii trenér Vítězslav Lavička i na sparťanské publikum a jeho spokojenost, která je pro něho vším.

I proto svým svěřencům po zápase a vysokém vítězství děkoval. Lafatovi obzvlášť, to se ví, protože jeho pět gólů si to zasloužilo.

Rotace v sestavě? Uvidíme, pravil Lavička

„Odvedl dobrou práci, což jsem mu řekl při střídání i poté v šatně. Jsme rádi, že ho v kádru máme," ocenil mimořádné střelecké představení svého snajpra. Nad otázkou, zda na Letné vypsali před sezónou i finanční bonusy za góly v kvalifikaci o Ligu mistrů a zda se tudíž Lafata dočká za pět pohárových tref i mimořádné prémie, se však jen pousmál. „To je spíš otázka pro klubové vedení."

Jemu ovšem přísluší otázka, kdy sáhne po posilách, jež na Letnou přišly, a zda se vůbec dá očekávat rotace ve sparťanské sestavě.

„Program máme skutečně hodně nahuštěný. Už v pátek zápas o Superpohár s Plzní, v úterý odveta v Estonsku, příští pátek první ligové kolo na Bohemians. Uvidíme, jaký bude zdravotní stav hráčů, z nichž si teď někteří léčí drobné šrámy a nakopnutí. Podle to se zařídíme," nemínil Lavička nechat nahlédnout do své strategie, natož pak plánů, které s nabitým kádrem má.

Reklama

Související témata: