Hlavní obsah

Postup přes Tiraspol je lákavý. Ve hře je balík, téměř 300 milionů korun!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápas, který může fotbalovou Plzeň posunout před brány Ligy mistrů. Zároveň také utkání, kterým může výrazně finančně pomoct prázdné klubové pokladně. V úterní domácí odvetě 3. předkola s Šeriffem Tiraspol je totiž ve hře téměř 300 milionů korun. Souboj s moldavským mistrem má Viktoria solidně rozehraný, v Kišiněvě před týdnem zvítězila 2:1.

Foto: FCVP / Jan Kubíček

Plzeňský záložník Jan Sýkora v úvodním duelu s Tiraspolem.

Článek

„Víme dobře, o co s Tiraspolem budeme hrát," uvědomuje si trenér Michal Bílek. Plzeň si postupem přes HJK Helsinky v předešlém předkole zajistila minimálně účast ve skupině Konferenční ligy. Jenže chce víc. I co se týká bonusů. Za postup do Konferenční ligy by získala něco přes 70 milionů korun, jenže účastí v play off Champions League až čtyřnásobek.

Tuto fázi Ligy mistrů už totiž Evropská fotbalová asociace (UEFA) považuje za součást hlavní fáze, pokrývá ji marketingově. Pokud v play off klub neuspěje, dostane se mu „bolestného" ve výši pěti milionů eur (přibližně 125 milionů korun) a zařazení do základní skupiny Evropské ligy. K tomu se váže prémie 3,63 milionů eur (cca 90 milionů korun).

Bílek boří mýtus o defenzivním trenérovi. Oporu našel v odepisovaném hráči. Diskuse z pořadu Přímák s Vernerem Ličkou.Video: Sport.cz

Další finance by doputovaly na plzeňský účet za pohárový koeficient poslední dekády. Sumu nelze nyní přesně stanovit, nicméně by se neměla pohybovat pod hranicí 70 milionů korun. Tyto tři výše uvedené položky by daly dohromady cifru kolem 285 milionů korun.

Všech 32 budoucích účastníků Evropské ligy bude srovnáno podle koeficientu. Pochopitelně čím výš bude klub postavený, tím větší podíl z celkového jackpotu obdrží. Jeden díl má hodnotu 132 tisíc eur (3,3 milionů korun), mužstvo s nejvyšším koeficientem získá 32násobek jednoho dílu, celek s nejnižším koeficientem pak 1x132 tisíc eur.

Viktoria by v Evropské lize stála na žebříčku s nejvyšší pravděpodobností vysoko. „Všichni pochopitelně cítíme a vnímáme, že jde o hodně. Uděláme maximum, abychom uspěli," říká kapitán Lukáš Hejda.

Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají odvetu 3. předkola Ligy mistrů UEFA mezi Viktorií Plzeň a Šeriffem Tiraspol. Přímý přenos začíná v úterý 9.8. 2022 od 18.30 hodin, moderátor Radek Šilhan přivítá ve studiu Davida Limberského, legendu plzeňské Viktorie, a také Jana Rezka, experta O2 TV Sport, který ve své bohaté kariéře získal tři mistrovské tituly. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Jan Homolka a Aleš Svoboda. Aktuální informace z vyprodané Doosan Areny bude přinášet reportér Vladimír Grebennikov.

Přes příznivý výsledek z Kišiněva zůstávají Západočeši maximálně obezřetní. Vědí, že mají čest s týmem plným individualit a rychlých hráčů. „Nesmíme jim dát prostor, aby neměli šanci být v situacích jeden na jednoho, v čemž jsou silní. Musíme k nim rychle přistupovat, držet je co nejdál od naší brány, a po zisku míče jít co nejrychleji nahoru. Což se nám většinu zápasu v Kišiněvě dařilo. Jestli chceme jít dál, což je náš velký sen, musíme výkon z prvního utkání zopakovat," podotýká Bílek.

Reklama

Související témata: