Hlavní obsah

Potter nešetřil úsměvy. Slavil s Boehlym a zapsal se do anglické trenérské historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grahamu Potterovi spadl velký kámen ze srdce, po postupu v Lize mistrů přes Borussii Dortmund běhal po trávníku s úsměvem od ucha k uchu. Pozitivní energií sršel trenér Blues i na rozhovorech. „V šatně panuje fantastický pocit. Prošli jsme těžkým obdobím, tato soutěž pro nás hodně znamená,“ culil se 47letý kouč.

Foto: Reuters

Štastný kouč Chelsea Garaham Potter slaví postup v Lize mistrů přes Borussii Dortmund.

Článek

Důvodů k úsměvu v poslední době moc neměl. Chelsea je v Premier League až desátá, na pohárové příčky ztrácí osm bodů. K tomu se přidala prohra 0:1 v úvodním klání osmifinále Ligy mistrů na Dortmundu. Jenže doma byla Chelsea jak vyměněná, hrála s velkým elánem a po výhře 2:0 jde dál, byť kolem rozhodující trefy Kaie Havertze z opakované penalty je a bude mnoho diskuzí.

„Nedíval jsem se, ale slyšel ten řev z tribun," přiznal Potter, jenž vede Chelsea od září, kdy nahradil překvapivě vyhozeného Thomase Tuchela. „Nejsem si jistý, jak se teď cítím. Na konci zápasu byla spousta emocí, hodně napjatý konec. Kluci hráli fantasticky. Vítězství je skvělé pro všechny tady v klubu i fanoušky," liboval si Potter pár minut po konečném hvizdu.

Internet se šíří videa, jak se v tunelu při odchodu ze stadionu objímá s novým americkým majitelem Todem Boehlym. „Chtěli jsme postoupit a dostat se do poslední osmičky. Tohle nás připraví na další týdny," dodal kouč, který se stal teprve druhým anglickým manažerem, jenž vyhrál pět zápasů Ligy mistrů UEFA v jedné sezoně. Tím prvním byl se stejným počinem Bobby Robson s Newcastlem v ročníku 2002/03.

Naopak Borussia vstupovala do střetnutí ve výborné formě a s deseti soutěžními triumfy v řadě v zádech. Doma bojuje o titul, jenže v Anglii šlo proti ní víc věcí. Zápas začal o deset minut déle, protože hráči německého celku uvízli v jedné z londýnských kolon. A v páté minutě musel kvůli zranění střídat Julian Brandt, momentálně nejlepší hráč Dortmundu.

„Chelsea gratuluji. Byly to dva velmi vyrovnané zápasy. Na konci si to soupeř zasloužil, ale stejně tak jsme v jejich pozici mohli být my. Když ale nevyužijete své šance, je těžké projít dál," uznal trenér Edin Terzič.

Blues se připojili k Barceloně, Realu Madrid a Juventusu, jen tyto týmy dokázaly v historii soutěže pětkrát postoupit ve vyřazovací fázi Ligy mistrů po prohře v úvodním duelu. Na soupeře pro čtvrtfinále si Chelsea musí počkat, postup si zatím zajistila ještě portugalská Benfika, o ostatních klubech se rozhodne ve středu a následující týden. Na oslavy bude čas jen chvíli, jak už bylo zmíněno, je potřeba zabrat doma.

„Musíme se zotavit a připravit na sobotu, kdy hrajeme na půdě Leicesteru. Pro kluky je to skvělé, máme dvě čistá konta po náročném období. Teď jde jen o to, jak zareagujeme," má jasno trenér. A ještě jedna statistická perla. Potter uspěl se základní jedenáctkou s průměrným věkem 25 let a 255 dní. To je druhá nejmladší zahajovací sestava Chelsea ve vyřazovacích zápasech Ligy mistrů po utkání proti Bayernu Mnichov v sezoně 2019/20 (25 let a 236 dní).

Reklama