Hlavní obsah

Předčasné finále Ligy mistrů je tu. Opět po roce, tentokrát s faktorem Haaland

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitva o ušatý pohár se sice v Istanbulu rozjede až 10. června, v očích velké části fotbalové veřejnosti ale přichází předčasné finále Ligy mistrů už o fázi dřív. V úterý proti sobě opět po roce vyběhnou hráči Realu Madrid a Manchesteru City. „Myslím, že jsme na stejné úrovni jako loni. Důležitá je motivace a nadšení," říká kouč Bílého baletu Carlo Ancelotti.

Foto: Profimedia.cz

Hráči Realu Madrid slaví gól v odvetě semifinále Ligy mistrů proti Manchesteru City v květnu 2022.

Článek
Fotogalerie

Na jedné straně tým s famózní formou, možná nejlepším kádrem v Evropě a navrch s fantomem aktuální sezony Erlingem Haalandem, na druhé straně klub, který Ligu mistrů opanoval v posledních sedmi letech hned čtyřikrát. V květnu 2022 se z postupu do finále po famózním obratu v domácí odvetě a celkovém triumfu 6:5 radovali Španělé. Teď na stadionu Santiago Bernabéu začínají.

„Chceme odehrát dobré utkání a příliš se netrápit. Není to jen otázka výsledku. Když se v takové soutěži dostanete do semifinále, je normální, že se od vás vyžaduje hodně. Každý musí předvést perfektní výkon," má jasno Ancelotti. „Velmi respektujeme Real Madrid, je to král soutěže, ale máme své zbraně a oni to vědí," hlásí záložník hostů Rodri.

„V minulé sezoně jsme sem přijeli povzbuzeni domácí výhrou, dali první gól, ale stalo se, co se stalo. V obou zápasech jsme hráli opravdu dobře. Nejsme tu ale kvůli pomstě," vzkazuje trenér anglického celku Pep Guardiola. „Uvidíme, co se stane, ale myslím, že se rozhodne až v Manchesteru," predikuje.

Hodně pozornosti bude upřeno na útočníka City Erlinga Haalanda, autora 51 soutěžních branek v aktuální sezoně a novopečeného rekordmana Premier League. Norský 22letý fenomén ve svém prvním ročníku v Anglii po přestupu z Borussie Dortmund nepřestává udivovat a odborníci se shodují, že právě on může být faktorem, který dovede Manchester k historicky prvnímu triumfu v Lize mistrů.

„Je opravdu nebezpečný, ukazuje kvalitu, ale mluvit jen o něm znamená nemluvit o kompletním týmu, který hraje velmi dobrý fotbal, dobře brání i útočí. Neplánujeme pokrýt pouze Haalanda, ale celý tým, který se zdá nezastavitelný. Máme šanci být vyrovnaným a konkurenceschopným soupeřem," analyzuje situaci Ancelotti.

Na druhé straně je jednou z největších hrozeb stejně starý brazilský křídelník Vinícius Júnior. Mladík, který v této sezoně rozpoutává svým chováním hodně kontroverzí, ale hlavně se konstantně prezentuje rychlým fotbalem a nadstandardní technikou. V kombinaci s posledním držitelem Zlatého míče Karimem Benzemou a dalšími se musí mít obrana City rozhodně na pozoru.

„Vini je stále velmi mladý, pro nás letos rozdílový hráč. Ve 22 letech není normální hrát tak dobře celou sezonu. Nikdy není zraněný. Když se zeptáte obránců, kteří proti němu nastoupili, řeknou vám, že jeden na jednoho prakticky nejde zastavit. Zaslouží si trochu větší ochranu od rozhodčích," chválí parťáka zkušený středopolař Toni Kroos.

Těžko říct, kdo jde do utkání v lepším rozpoložení. Manchester prohrál soutěžní utkání naposledy na začátku února, ve čtvrtfinále vyřadil Bayern Mnichov a spolu s Premier Laegue a FA Cupem útočí na slavný treble.

Real tak dominantní sice není, v lize je až třetí s propastnou ztrátou na vedoucí Barcelonu, vzpruhou je ale určitě víkendový triumf ve finále domácího poháru. Vítěz semifinále pak v boji o trofej čeká lepší z prestižního milánského derby AC - Inter, které začíná ve středu.

Reklama