Hlavní obsah

Nezastavitelný Haaland vytvořil rekord Premier League! Je to šílené, dává góly pořád, klaní se spoluhráči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární angličtí kanonýři Alan Shearer a Andy Cole jsou pokořeni. Rekord v počtu vstřelených gólů v jedné sezoně Premier League jim vzal 22letý norský fantom Erling Haaland. Trefa útočníka Manchesteru City do sítě West Hamu ve středečním duelu anglické ligy (3:0) byla jeho pětatřicátá v tomto ročníku.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Erling Haaland se gólově prosadil i proti West Hamu

Článek

„Erling je výjimečný. Očekával jsem, že bude dávat góly, ale že překoná rekord Colea a Shearera... Je mu teprve dvaadvacet a zbývá mu ještě pět zápasů do konce ligy. V několika zápasech jsem ho střídal po hattricku v šedesáté minutě, možná by dal gólů víc. Ale možná by se zranil," uvedl trenér City Pep Guardiola.

Haaland načal svůj účet v Premier League v srpnu právě proti West Hamu, za který ve středu nenastoupil nemocný záložník Tomáš Souček. Na Etihad se prosadil ve druhém poločase, kdy po parádní přihrávce Grealishe cizelérsky přehodil brankáře Fabianského a zvýšil na 2:0.

Po utkání se Haaland dočkal ovací fanoušků. Hold mu vzdali i spoluhráči se zaměstnanci klubu, kteří společně vytvořili „tunel", kterým Haaland prošel při odchodu z trávníku. Celkem v sezoně ve všech soutěžích vstřelil už 51 gólů, má tedy šanci na překonání rekordu legendy Evertonu Dixieho Deana, který v sezoně 1927/1928 zaznamenal 63 branek.

„Je to šílené, Erling dává góly pořád. Zaslouží si je za tvrdou práci pro tým. Věřím, že může dávat branek ještě víc," prohlásil obránce Citizens Nathan Ake, autor prvního gólu. Když Haaland trefil rekord, nebyl už na hřišti reprezentační obránce Vladimír Coufal, který v 62. minutě střídal kvůli zranění.

„Cítil bolest v zadním stehenním svalu, ve čtvrtek půjde na magnetickou rezonanci. Doufám, že nepůjde o nic vážného," řekl kouč West Hamu David Moyes, jehož tým musí dál bojovat o záchranu. Čtyři kola před koncem mají Kladiváři náskok 4 bodů na první sestupovou pozici.

Naopak Citizens udělali další krok k titulu, o bod předskočili Arsenal. Navíc mají zápas k dobru. „S Riceem a Součkem je West Ham silnější. V prvním poločase jsme udělali pár hloupých faulů, ve druhém jsme v naší hře něco upravili a dali jsme tři góly. Máme utkání k dobru, ale náskok jen jednobodový. K titulu je ještě daleko," podotkl Guardiola, s nímž na lavičce vstřelil Manchester City 1 000 gólů v rámci všech soutěží.

Nejvíc gólů v sezoně Premier League
35 Erling Haaland (Manchester City, 2022/23)
34 Andy Cole (Newcastle, 1993/94), Alan Shearer (Blackburn, 1994/95)
32 Mohamed Salah (Liverpool, 2017/18)
31 Luis Suarez (Liverpool, 2013/14), Cristiano Ronaldo (Manchester United, 2007/08), Alan Shearer (Blackburn, 1993/94 a 1995/96)

Reklama