Hlavní obsah

Přes 60 let čekání a hned postup. Pořád tomu nemůžeme uvěřit, jásají ve Frankfurtu po famózním obratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné drama do posledních zápasů, ale rovnou do posledních minut. O postupujících ze skupiny D fotbalové Ligy mistrů nakonec rozhodly dva famózní obraty. Zejména německý Frankfurt si může gratulovat k mimořádnému klubovému úspěchu.

Foto: ČTK/AP

Hráči Eintrachtu Frankfurt slaví postup do osmifinále Ligy mistrů.

Článek

V uplynulé sezoně vyhráli Evropskou ligu a zajistili si tak účast v nejprestižnější klubové soutěži. V novodobé historii poprvé, předtím hráli fotbalisté Frankfurtu Ligu mistrů ještě pod názvem Pohár mistrů evropských zemí pouze v sezoně 1959/60, kdy ve finále podlehli Realu Madrid.

Už po losu bylo jasné, že letošní skupina s německým celkem, Tottenhamem, Sportingem Lisabon a Marseille nemá jasného favorita. To se potvrdilo a před posledními úterními zápasy byly ve hře o postup všechny celky.

„Zapsali jsme se do historie jako tým, který si premiérově zahrál Ligu mistrů a hned prošel skupinovou fází. Potvrdili jsme jen to, co ukazujeme v posledních týdnech," pochvaloval si po výhře 2:1 na hřišti Sportingu gólman Kevin Trapp.

Obrat až ve druhém poločase

Triumf v přímém souboji o postup se nerodil lehce, Portugalci vedli po poločase 1:0. Jenže pak přišel na hřiště zkušený záložník Sebastian Rode, dodal týmu klid a následoval famózní obrat. Nejdříve srovnal z penalty Daichi Kamada, v 72. minutě přidal rozhodující trefu Randal Kolo Muani.

„Úžasné, jak jsme se navzájem podporovali. Měli jsme štěstí při pokutovém kopu, dali jsme na 2:1 a nakonec postoupili do elitní šestnáctky. Pořád tomu nemůžu uvěřit. Jsem hrdý," rozplýval se kouč Oliver Glasner.

„Ve skupině jsme získali 10 bodů. Mimořádný počin. Celému týmu skládám velkou poklonu, mám ohromnou radost," doplnil 48letý stratég.

Tottenham odvracel vyřazení na poslední chvíli

Také druhé utkání skupiny nabídlo velké drama. Tottenhamu stačila na hřišti Marseille remíza, jenže domácí šli v nastavení úvodního dějství do vedení. Londýňané vyrovnali zásluhou hlavičky stopera Clementa Lengleta, přestáli místy drtivý tlak soupeře a v nastavení přidal pojistku z protiútoku Pierre-Emile Hojbjerg.

„Neztratili jsme hlavu a zůstali ve hře. U obdržené branky jsme nebyli koncentrovaní, roh byl rychle rozehraný. To je důležité poučení do budoucna. Ve druhém poločase jsme změnili spoustu věcí, výsledkem bylo fantastických 45 minut," neskrýval radost asistent trenéra Cristian Stellini, který byl ale ve Francii po vyloučení hlavního kouče Antonia Conteho v předešlém utkání veden jako hlavní muž lavičky.

Skupinu D tak rozsekly až poslední minuty celé podzimní části. Alespoň na Evropskou ligu se může těšit Sporting, pro Marseille evropské poháry pro tuto sezonu končí.

Reklama

Související témata: