Hlavní obsah

Priske: Můj hlad a touha jsou řízeny úspěchem Sparty a snahou přivést Ligu mistrů zpátky do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho předem avizovaný příběh dochází svého naplnění. Fotbalová Sparta a řadou Dánů v realizačním týmu i hráčském kádru stojí proti dánskému šampionovi. Cestu za zlatým pokladem jí ve 3. předkole Ligy mistrů zastoupil FC Kodaň, v pohárech ostřílený protivník. „Máme tu práci, ale známe okolí a stadion. V tomto ohledu je to samozřejmě speciálnější, ale naše práce je jasná - soustředit se na fotbal,“ ujišťuje trenér Brian Priske při návratu do vlasti.

Dánové ze Sparty přijeli domů a těší se na výjimečné utkání. Sörensena přijde povzbudit asi 25 známýchVideo: Sport.cz

 
Článek

Kodaň (od našeho zpravodaje) - S FC Kodaň jako asistent vyhrál v sezoně 2016/17 titul. Pak se ve funkci trenéra Midtjyllandu stal specialistou na svůj bývalý klub, ve vzájemných zápasech dosáhl vynikající bilance 6 - 2 - 1. „V Midtjyllandu jsem měl dobrý tým, to je hlavní důvod. Doufám, že v sérii budu pokračovat. Užívám si zápasy v Parkenu, je to skvělé místo. Fanoušci dokáží nahnat hrůzu a budou se nás snažit zlomit, musíme se ale soustředit na svou hru a užít si fakt, že hrajeme velký zápas, o který jsme bojovali celý rok," poukazuje Brian Priske.

Sparta by z vaší dánské ekipy v konfrontaci s dánským soupeřem měla těžit, souhlasíte?

Nemyslím si, že je to výhoda. Oba týmy mají hodně skautů a systémů na analýzu soupeře. Máme veškeré možnosti, které chceme, ale samozřejmě v některých aspektech je to o něco jednodušší. Zejména Dánové v realizačním týmu znají místní ligu a Kodaň velmi dobře. Z tohoto pohledu máme určité poznatky, které bychom normálně u cizího soupeře neměli.

Fotbalisté Sparty odletěli do Kodaně, kde je čeká úvodní boj o vysněnou Ligu mistrůVideo: Sport.cz

Loni jste v Evropě ztroskotali hned na první překážce, kterou byl Stavanger. Jak si troufáte nyní?

Týmu věřím víc než před rokem v Norsku. Jsou to dvě odlišná utkání, se vším respektem k Vikingu nás tady a příští týden v Praze čeká úplně jiný soupeř. Dnes mám z týmu lepší pocit než před rokem, je to ale úplně jiná úroveň. Navíc se bude hrát na Parkenu. Bude to pěkný dvojzápas.

A vaše pocity před konfrontací s krajany...?

Můj hlad a touha jsou řízeny úspěchem Sparty a snahou přivést Ligu mistrů zpátky do Prahy. Je to už dlouho, co jsme měli kvalitu na to hrát ve skupině. Je to má motivace, pohání mě. Úternímu zápasu samozřejmě dodává na zajímavosti, že mě s Kodaní spojuje minulost a že jsem Dán, ale má motivace je dotáhnout Spartu k úspěchu.

Parken jste zažil jako hráč dánské reprezentace.

Je to stadion Kodaně, ale pro mě je to především stadion národního týmu. Měl jsem tu čest být jeho součástí po několik let. Mám na Parken pěkné vzpomínky. Pokaždé, když se sem vrátím, mám velmi dobrý pocit.

A co Jacob Neestrup, teprve pětatřicetiletý trenér FC Kodaň?

Jacoba znám docela dobře, během mého působení pracoval v akademii. V mnoha aspektech je to dobrý kolega, občas jsme v kontaktu. Těším se, až se zase potkáme, už je to nějakou chvíli, co jsem ho viděl naposledy. Vede si velmi dobře. Mám radost z jeho cesty, kterou ušel od mládeže až po dánský titul.

Sparta před KodaníVideo: Sport.cz

Jak chcete jeho týmu čelit?

Přijeli jsme sem vyhrát a snažit se hrát naším stylem. Předkolo nemůžeme rozhodnout prvním zápasem. Uděláme všechno pro to, abychom se do Prahy vrátili s využitelným výsledkem. V každém utkání chceme vyhrát, i venku. Jsme si ale vědomi atmosféry v Parkenu a toho, že hrajeme proti velmi dobrému mužstvu. V posledních letech odehráli spoustu zápasů v evropských pohárech, v minulé sezoně hráli Ligu mistrů.

Je pravda, že jste FC Kodaň opustil kvůli neshodám s tehdejším prvním trenérem Staalem Solbakkenem?

Prožil jsem tu skvělé období, pokud jde o lidi z klubu. Měli jsme výborné výsledky, hráli jsme Ligu mistrů a vyhráli double. Oba jsme ale se Stalem cítili, že potřebujeme změnu. Pořád se bavíme, i když ne tak často. Jsem v kontaktu s některými lidmi z klubu. Rozhodně mám na své působení tady v mnoha ohledech pozitivní vzpomínky.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Brian Priske (vpravo) se loni před zápasem ve Stavangeru pozdravil se Staalem Solbakkenem, dlouholetým trenérem FC Kodaň. Letos vstoupí se Spartou do pohárů přímo v Kodani.

Kolik známých vás tady podpoří přímo v hledišti?

Na zápas dorazí několik rodinných členů. Doufám taky, že přijede hodně sparťanských fanoušků.

S ohledem na koeficient a nasazení je favoritem Kodaň, že?

Nikdy není jednoduché říct, kdo je favorit. Můžete se podívat na výsledky Kodaně v Parkenu, na působení v Lize mistrů. Na druhé straně Sparty si skupinu Ligy mistrů naposledy zahrála před 18 lety. Nebo se můžete podívat na koeficient Kodaně, v němž je celkem dominantní. Myslím si ale, že to bude 50 na 50. Stojí proti sobě dva silné týmy. Rozhodnou maličkosti. Musíme zařídit, aby se přiklonily na naši stranu.

Od pondělního poledne také víte, že v případě postupu byste v závěrečném předkole narazili na lepšího z dvojice Raków Čenstochová - Aris Limassol. Dobrý los?

Abych byl upřímný, nesoustředím se na to. Dvojzápas s Kodaní je teď nejdůležitější, mezitím ještě máme ligové utkání (v Jablonci). Nepřemýšlím nad tím, co bude potom. Opravdu se soustředím na úterní zápas. Musíme si do Prahy odvézt dobrý výsledek a za další týden dokončit práci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.