Hlavní obsah

Rozpočet nesestavuju, netuší Trpišovský, jak zacloumá vyřazení s financováním Slavie

Praha

Pro mistrovskou Slavii velká rána. S rozpočtem, jímž disponuje, s širokým a na tuzemské poměry nadmíru kvalitním hráčským kádrem, s ambicemi, jimiž se klub netají, o účasti v Lize mistrů nejen snila, ale i spřádala plány, jak si ji po roční odmlce zase zahraje. Na pompézní předsezónní tiskové konferenci ostatně slávistický šéf Jaroslav Tvrdík mluvil o Champions League jako o cíli, který po třech mistrovských titulech v řadě jeho tým před sebou mít prostě musí.

Kouše se to hůř než loni. Chyběl krůček, centimetry, říká zklamaný Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

A nešlo rozhodně o pouhé snění nebo snad fantazírování, protože nejprve fotbalisté budapešťského Ferencvárose a poté Young Boys Bern neměli představovat soupeře, kteří byl Slavii cestu za snem zase až natolik ztížili, natož aby ji Pražanům zatarasili.

„Ale my dobře věděli, že postoupit do Champions League bude složité. Dělily nás od ní čtyři zápasy, takže šance byly padesát na padesát. Vždyť na nás čekali mistři svých zemí... Naše touha dostat se do Ligy mistrů byla obrovská, ale šlo o touhu. O sen, který jsme měli, protože moc českých celků si ji nezahrálo. A bude pro ně čím dál těžší si ji zahrát," rozdýchával trenér Slavie Jindřich Trpišovský zklamání, když na cestě za snem se svým týmem skončil hned na první překážce.

Sen je pryč. Přes tenhle tým jsme měli přejít, bolí to hodně, litují slávistéVideo: SK Slavia Praha

Na Ferencvárosi. Sice mistrovském celku Maďarska, který si loni Ligu mistrů zahrál, ale pořád jen Ferencvárosi.

„Chyby v prvním zápase nás dostaly do těžké pozice, ale i tak jsme mohli výkonem v odvetě manko smazat. Když sečtu přes dvacet střel na soupeřovu bránu a šest až osm šancí, které jsme si připravili, je jeden vstřelený gól strašně málo. Chyba se stala v Budapešti. Tam jsme prostě neměli prohrát o dvě branky," rozebírat kouč Pražanů bezprostředně po odvetě příčiny překvapivého vyřazení.

I na jeho dopady přitom musel myslet. A že na Slavii dolehnou, je jisté. Stamilionové příjmy plynoucí z Ligy mistrů se po vyřazení rozplynuly Pražanům před očima, navíc ani Evropskou ligu nemají jistou, neboť o ni musí hrát play off s Legií Varšava.

A otázkou je i to, co si v Edenu nyní počnou s třicetičlenným hráčským kádrem.

„Na klubové představenstvo nechodím, rozpočet také nedělám, takže nejsem ten, kdo by mohl mluvit o financích. Jsem trenér, takže na financování klubu odpovědět neumím," samozřejmě nedokázal Trpišovský vyčíslit, jaké ztráty a dopady z vyřazení už v 3. kvalifikačním předkole pro Slavie vyplynou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní brankář Kolář a Oscar

Nad sportovními aspekty však přemýšlel okamžitě.

„Čeká nás play off Evropské ligy, takže na nastávající dva zápasy se bude dělat nová soupiska, nad kterou přemýšlím. Bořil už třeba začal s mužstvem trénovat, proti Ferencvárosi se ale zranil Olayinka a zatím nevím, jak na tom bude. Do Evropské ligy se chceme dostat, ta je teď naším cílem, zatímco Liga mistrů byla spíše snem," rozebíral nejbližší fotbalovou budoucnost.

I nad případnými odchody hráčů se přitom Trpišovský samozřejmě zamýšlel.

„Přestupní trh se rozbíhá a zájem o naše hráče je. Na přestup i na hostování. Ti zranění odejdou těžko, u ostatních uvidíme, jaká přijde nabídka. Teď nás ovšem čeká důležitých čtrnáct dnů a sestavování soupisky pro Evropskou ligu, protože to je vždy velká alchymie," přiznal, že z Ligy mistrů okamžitě přeřadil o soutěž níž.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zprava Srdjan Plavšić a Alexander Bah po skončení zápasu.

„Budu za Evropskou ligu rád, protože v minulých sezonách jsme v ní zažili velké a vynikající zápasy a velké soupeře. Chelsea, Leicester, Arsenal... K tomu postupy ze skupiny a jarní vyřazovací boje. Je to pro české týmy skvělá soutěž, v níž jsme v loňské sezoně vydělali zajímavé peníze, a navíc zhodnotili hráče, což je také náš cíl. Prodávat je jen z české ligy je totiž složité. Je potřeba, aby se dobře ukázali na evropské pohárové scéně i třeba v reprezentaci," věří slávistický kouč, že účast v Evropské lize bude představovat pro českého mistra náplast na zklamání, které přišlo po úterní odvetě s Ferencvárosem a vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů.

Reklama