Hlavní obsah

Šádek se jako věštec osvědčil, takže se v Monaku žádné pomoci dovolávat nemusel

zp (Monte Carlo)Sport.cz

Kdyby záleželo na něm, přihrál by jim určitě hratelnější soupeře. Pro Antonína Panenku, jehož božské nohy jsou otištěny v betonu na chodníku fotbalové slávy lemujícím Grimaldi Forum v Monte Carlu, kde se v dnešním podvečeru losovaly základní skupiny nového ročníku Ligy mistrů, by to rozhodně problém nebyl. Do Monaka však Panenka tentokrát pozvání nedostal a český mistr byl odkázán na ruce jiných fotbalových velikánů...

Foto: Zdeněk Pavlis

Před obří replikou poháru pro vítěze Champions League se tísnily stovky fanoušků čekajících na příjezd aktérů losování.

Článek

To slavný Brazilec Kaká šátral na pódiu ve skleněné míse, z níž nakonec vylovil i míček ukrývající jmenovku Viktoria Plzeň.

„Byl jsem v naprostém klidu, protože když došlo na čtvrtý koš, trefoval náš generální ředitel naprosto přesně, do které skupiny vylosovaný klub spadne," tvrdil majitel českého mistra Tomáš Paclík, že muž jemu nejbližší projevoval během večera přímo věštecké nadání.

„Já už ho měl ráno, když jsme se u snídaně, a zanedlouho i na pláži potkali s generálním ředitelem římského AS Umbertem Gandinim a vtipkovali, že bychom na sebe mohli zase na evropské scéně narazit. A došlo na to, budeme proti němu hrát už potřetí," připomínal Adolf Šádek konfrontaci s týmem z věčného města nad Tiberou, jehož dres obléká český reprezentant Patrik Schick a společně s ním třeba i snajpr Edin Džeko, jenž v Čechách rovněž zanechal fotbalovou stopu.

„Vyšlo nám ale i CSKA Moskva. Ruští funkcionáři seděli v sále při losování hned za námi, takže jsme žertovali, že snad tentokrát budou na zápas připraveni lépe než před pěti lety, kdy jsme za nimi museli do Petrohradu," připomínal Paclík poslední start své Plzně v Lize mistrů. S moskevským CSKA tehdy vítězný, protože právě přes něj se dostala Viktorie do jarních bojů Evropské ligy.

„Trenér Vrba musí být spokojený. Do Ruska chtěl, protože si myslí, že nějaké body ve skupině Ligy mistrů udělá. Takže přání jsme mu splnili a teď je na něm, aby body uhrál," pobaveně pravil Šádek a neubránil se reminiscencím na pět let staré střetnutí.

„Všichni na něj vzpomínají rádi, protože nás posunulo do jarního pokračování evropských pohárů, jen já ne. To proto, že trenér Vrba se tehdy loučil s Plzní, neboť odcházel k reprezentaci. Takže doufám, že tentokrát se po zápase s CSKA nikdo loučit nebude."

Spokojený ale s losem byl, to se ví. Aby také nebyl, když se jeho klub dostal do skupiny, do jejíhož čela je nasazen Real Madrid.

„Co víc si přát než hrát potřetí skupinu Ligy mistrů a potřetí se v ní utkat s vítězem posledního ročníku a nejlepším mužstvem světa? Připadám si jako ve snu a mám pocit, jako by to snad ani nebyla pravda. I nervozitu jsem pociťoval. Když jsem se v hotelu oblékal, připadal jsem si stejně, jako když jsem se oblékal na maturitu," přiznával majitel plzeňské Viktorie, že čtvrteční podvečer byl pro něho večerem výjimečným.

„Jsem rád, že jsem všechno ještě jednou zažil, protože podobné pocity nelze penězi zaplatit," ujišťoval Paclík, že mu bylo ve finále úplně jedno, kam jeho klub ruce Brazilce Kaká nalosovaly, natož aby si snad vzpomněl na nohy Panenky otištěné v betonové dlažbě na chodníku slávy a v duchu se dovolával jeho případné pomoci.

Reklama

Související témata: