Hlavní obsah

Takhle žádnou trofej nevyhraje, šijí ve Španělsku do Barcelony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FC Barcelona není zrovna v dobrém rozmaru. Katalánský fotbalový kolos pokračuje v šedivých výkonech, nejčerstvější z nich předvedl v Lize mistrů proti Šachtaru Doněck. Soubor kouče Xaviho prohrál s ukrajinským celkem v jeho německém azylu 0:1. „Je to krok zpět. Jsme naštvaní sami na sebe,“ smutnil barcelonský trenér.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Zklamaní hráči Barcelony po porážce se Šachtarem Doněck.

Článek

Barcelona se proti Šachtaru trápila, za celý zápas vyslala jedinou střelu na bránu. Xavi v 60. minutě vystřídal hned čtyři hráče, výraznější efekt se však nedostavil. Skóre, kterým pohnul přesnou hlavičkou ve 40. minutě Danylo Sikan, favorit nevyrovnal. „Reakce nebyla dostatečná,“ cítil hlavní stratég mužstva okolo šutéra Roberta Lewandowského, který mimochodem čeká na gól od 23. září. Jen pro doplnění: tři zápasy z devíti soutěžních v tomto období vynechal kvůli zranění.

Je to ale jeden z dílků, který do nepohody slavného klubu zapadá. Barcelona o víkendu v lize šťastně porazila venku Real Sociedad, předtím doma padla s Realem Madrid. „Jsme na sebe naštvaní, takový výsledek se nám nemůže stát. Zůstává v nás pocit, že jsme prohráli zápas, který jsme měli vyhrát,“ řekl do kamer televizní stanice Movistar+ brankář a kapitán Barcelony Marc-André ter Stegen.

„Pocity nejsou dobré. Máme za sebou dva zápasy, které jsme odehráli velmi špatně. Proti Realu Madrid jsme zahráli prvních sedmdesát minut dobře, ale pak náš výkon klesl a prohráli jsme. Proti Realu Sociedad jsme neodehráli dobré utkání, nezasloužili jsme si vyhrát, i když vítězství se nám nakonec podařilo vydolovat. A tady jsme také nehráli dost dobře na to, abychom získali tři body. Musíme pogratulovat Šachtaru, protože si výhru zasloužil,“ rozebral poslední dny obránce Joao Cancelo.

Barcelona si tak zatím průnik do osmifinále Ligy mistrů nezajistila, po čtvrtém kole má devět bodů jako FC Porto. Šachtar získal šest bodů, Antverpy ani jeden. Španělská média momentálně Xaviho tým bombardují ostrou kritikou.

Webová verze deníku Marca ve svém komentáři podotýká, že nejlepší v celé situaci Barcelony jsou výsledky, tedy vedení ve skupině Ligy mistrů a v domácí lize třetí pozice s dvoubodovou ztrátou na druhý Real Madrid a čtyřbodovou na první Gironu. „Hlavním problém Barcelony je fotbal. Je příliš mnoho zápasů, ve kterých nehraje vůbec dobře. Už duely v Portu nebo doma se Šachtarem přinesly varování. Buď se hodně věcí změní, nebo bude mít Barca těžké něco v této sezoně vyhrát,“ píše Marca.

Podobnou myšlenku sdílí i španělský Sport. „Zůstává pocit bezmoci. S takovou hrou nemůže Barcelona pomýšlet na triumf ve španělské lize, natož v Lize mistrů,“ zmiňuje Sport.

Ukazuje také na to, že Xaxi před úterním zápasem sliboval, že lidé uvidí jinou Barcelonu. „Nevíme, jak hráči poslouchají svého trenéra, ale nic z toho nemělo účinek. Je evidentní, že s takovou hrou Barca nic nevyhraje a nikam se nedostane,“ tvrdí španělský Sport. S Xavim se shodne v tom, že tohle byl krok zpět.

Reklama