Hlavní obsah

UEFA potvrdila, že se letošní finále Ligy mistrů odehraje v Istanbulu

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) v prohlášení uvedla, že se finále Ligy mistrů uskuteční podle plánu 10. června v Istanbulu. Reagovala tak na spekulace, že by se kvůli možným politickým nepokojům v Turecku přesunul zápas do portugalské metropole Lisabonu.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Thibaut Courtois (vlevo) z Realu a Erling Braut Haaland, útočný klenot Citizens.

Článek

Turecko v neděli čekají prezidentské a parlamentní volby, které by mohly ukončit dvacetiletou vládu autoritářského lídra Recepa Tayyipa Erdogana. Opoziční kandidát na prezidenta Kemal Kilicdaroglu má podle průzkumů šanci stávajícího prezidenta porazit.

"Finále Ligy mistrů 2023 se podle plánu odehraje v Istanbulu. UEFA nevede debatu o opaku s žádnými politickými institucemi, vládami či národními fotbalovými svazy," uvedla UEFA.

Atatürkův olympijský stadion hostil finále Ligy mistrů poprvé v roce 2005, kdy Liverpool smazal třígólový náskok AC Milán a zvítězil po penaltách. Tehdy se z "ušatého" poháru radovali i Češi Milan Baroš a Vladimír Šmicer.

Podruhé se mělo v Istanbulu odehrát finále v roce 2020, tehdy si ale pandemie koronaviru vynutila úpravy ve formátu milionářské soutěže a zbytek sezony se dohrál v Lisabonu. O rok později se v nejlidnatějším tureckém městě nehrálo vzhledem k tomu, že britská vláda zařadila zemi na cestovní "červený seznam", což prakticky znemožnilo účast anglických fanoušků na zápase mezi Manchesterem City a Chelsea. I tehdy se finále přesunulo do Portugalska, konkrétně do Porta.

V letošním finále se představí obhájce trofeje Real Madrid, nebo Manchester City, jejichž úvodní vzájemný duel skončil 1:1. Druhou semifinálovou dvojici tvoří milánské celky AC a Inter. Blíže finále je Inter, který první utkání vyhrál 2:0.

Reklama