Hlavní obsah

Vrbova Plzeň chce do Evropy a navrch titul! Utratila milióny, ale proti pražským "S" byla za troškaře

Plzeň

Nakupovali jako nikdy, přesto v porovnání s pražskými S dopadli jako troškaři „Na plzeňské zvyklosti skutečně nejsou transfery za padesát miliónů běžné,“ připomínal generální manažer Viktorie Adolf Šádek, že jeho klub sice v horkém létě za posily hodně utrácel, ale přitom se držel své filosofie. „Doplnili jsme mužstvo tam, kde to bylo zapotřebí, protože tým je jinak stabilizovaný,“ notoval si s ním i staronový plzeňský kouč Pavel Vrba.

Fotbalová Plzeň před novou sezónouVideo: Sport.cz

 
Článek

Stabilizovaný znamená plzeňskou terminologií úspěšný. „On úspěšný byl, i když jsem ve Viktorii nebyl. A stejně tak byli úspěšní trenéři, kteří mě vystřídali. Získávali tituly, postupovali do evropských pohárů," odmítal Vrba, že by se do Plzně vracel jako spasitel, který svou aurou a trenérským kumštem bude čelit mohutnému posilování, do něhož se pustila pražská Slavia a hlavně pak Sparta.

Výhoda Plzně? Stabilizovaný tým

„Poznal jsem v Machačkale, že není nic jednoduchého implantovat do mužstva deset čtrnáct nových hráčů. Trenér potřebuje čas, než si všechno sedne, takže jsem sám zvědav," narážel Vrba na překotné nakupování nových akvizic do pražského Edenu i na Letnou.

On si jich přivedl do Plzně šest. Všechny z tuzemska, protože i Chorvat Živulič ve Zlíně poznal, jak to v české lize chodí, takže zabudování sextetu do kádru a týmu je pro Vrbu zákonitě snazší.

„Naší výhodou nesporně je, že máme stabilizovaný tým," věří kouč Viktorie, že tato deviza bude sehrávat v dostizích za titulem a pravděpodobně i přímou účastí v základní skupině Ligy mistrů v příštím ročníku svou roli.

„Vždyť třeba Kolář vracející se po problémech v Turecku zase do našeho týmu tady odvedl v minulosti obrovský kus práce a své poslední slovo ještě neřekl. Má velkou chuť se ukázat, podle mého má před sebou ještě tři čtyři sezóny," ujišťoval Vrba, že sázce na staré dobré známé věří.

Těžší cíl než jindy? Uvidí se

A to před ním stojí náročný úkol. „Chceme hrát skupinovou fázi evropských pohárů, přičemž v domácí lize jsem stanovil stejný cíl, jako loni. Získat titul," nedělal majitel klubu Tomáš Paclík tajnosti s tím, co od mužstva a trenéra požaduje.

„Těžko říct, zda je to těžší úkol než v předchozích sezónách. Zvláště vzhledem k tomu, jak hlavní konkurenti nakupovali."

Konkurenti z Edenu a Letné nemluví o ničem jiném než o titulu, v čemž jsou s Plzní zajedno, jenže oni na rozdíl od Viktorie utratili stovky miliónů a přivedli spoustu posil. Vrbův celek je tudíž v očích bookmakerů i fanoušků v roli favorita číslo tři...

„Opticky to tak skutečně vychází. Ale protože se jak Slavia, tak Sparta vidí na prvním místě, druhá příčka zůstává volná," zkoušel žertovat generální manažer Viktorie Šádek, aby vzápětí přešel do vážné tóniny.

„Umíme sami na sebe vytvořit takový tlak, abychom nepodlehli dojmu, že za této konstelace je třetí příčka super."

Bronz by super nebyla samo sebou ani pro trenéra Vrbu, i když ten na rozdíl od klubové generality tak striktně stanovené cíle nevnímá.

„Pro mě by neúspěch a zklamání představovalo, kdybychom na podzim nehráli skupinovou fázi evropských pohárů," pronesl před vstupem na kvalifikační scénu Ligy mistrů, na kterou jeho tým vykročí v úterý v Bukurešti úvodním duelem 3. předkola proti někdejší Steauae.

„Ale skousl bych to a bral jinak, kdybychom pak získali domácí ligový titul," přidal promptně. I proto si neodpustil poznámku adresovanou Šádkovi i Paclíkovi: „Proto neříkám, že nebudu chtít posily, pokud poznám, že mužstvo ještě potřebuje doplnit."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články