Hlavní obsah

Vyřadili jsme monstrum, jásá Klopp. Jeho Reds jsou teď doma jen v Budapešti

Budapešť

Posvátný Anfield by hájili do roztrhání těla. Přesto se nabízí poněkud jízlivá myšlenka, jestli by teď fotbalisté Liverpoolu neměli svůj stadion alespoň na chvíli vyměnit za Budapešť. Vždyť v neděli prohráli v anglické lize šesté domácí utkání v řadě (s Fulhamem 0:1), navíc popáté neskórovali. Díky paradoxu doby dali na černou sérii zapomenout až v maďarské metropoli, kde postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů. Stejně jako v prvním duelu i v odvetě na neutrálním hřišti porazili Lipsko 2:0.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Liverpoolský kouč Jürgen Klopp oslavuje postup přes Lipsko do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Komplikace, která přišla Liverpoolu vcelku vhod. Stejně jako první duel se i odveta uskutečnila v maďarské metropoli. Lipsku by v případě, že by se hrálo v Anglii, hrozila po návratu do vlasti dvoutýdenní karanténa. Liverpool byl v lepší pozici i díky tomu, že úvodní zápas vyhrál z pozice hostujícího celku.

Úřadující šampioni Premier League prohráli doma šesté ligové utkání v řadě, což se klubu stalo naposledy v sezoně 1953/54. Reds se propadli až na osmé místo tabulky.

Postup do čtvrtfinále tak je vítanou náplastí. A také velkou nadějí pokusit se zopakovat předloňský triumf v Lize mistrů a kvalifikovat se do ní coby vítěz.

„Museli jsme se důkladně připravit. Zapomenout na Premier League a máknout. Pro postup jsme museli odvést i kus špinavé práce. Předvedli jsme skvělý defenzivní výkon," poukázal trenér Jürgenu Klopp v rozhovoru pro televizi BT Sport.

Nejen v Budapešti, Klopp by klidně mohl neustále hrát i proti svým krajanům. Vždyť Liverpool od roku 2002 neprohrál v evropských pohárech s německými mužstvy 12 utkání za sebou.

Zkrotili ohromnou sílu

„Nejlepší je, že jsme nedovolili Lipsku ukázat, jak dobré skutečně je. Je to monstrum s ohromnou silou," zdůrazňuje kouč.

Liverpool na svém stadionu Anfield naposledy v lize vyhrál 16. prosince proti Tottenhamu. V Budapešti porazil Lipsko dvakrát 2:0.

Reds mají obrovské problémy s marodkou, která kosí hlavně stopery. Tentokrát defenzivní univerzál Fabinho výjimečně nemusel zaskakovat uprostřed obrany a nastoupil po boku Thiaga s Wijnaldumem. Za skvělý výkon si vysloužil ocenění pro hráče zápasu.

„Fabinho je jasně nejlepší defenzivní záložník na světě, potřebujeme ho na této pozici. Dobře však zahráli všichni. Trojice záložníků, i trojice útočníků před nimi. Diogo Jota hrál, jak nejdéle mohl. I střídání se povedla," může si Klopp konečně také něco pochválit.

„Pro nás nesmírně důležitý výsledek. Nastoupili jsme poté, co jsme prohráli několik zápasů v Premier League. Tým není v nejlepší formě, ale chceme bojovat v Lize mistrů," oddechl si útočník Mohamed Salah, autor prvního gólu.

Lipsko lituje, že problémů slavného protivníka nedokázalo využít. „Moji hráči jsou také jen lidé. Proti Liverpoolu nedosáhli svých optimálních výkonů, a proto jsme prohráli. Musíme teď setřást zklamání a soustředit se na ligu a pohár," velí trenér Julian Nagelsmann.

Reklama

Související témata: