Hlavní obsah

Z druholigové lavičky až do Champions League. Nepopsatelné pocity, culil se slovenský rychlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby počátkem léta uslyšel hlasy, že si za pár měsíců zahraje nejprestižnější klubovou soutěž v Evropě, asi by se jen ironicky pousmál. 24letý Erik Jirka ještě v jarní části minulého ročníku povětšinou zahříval střídačku Realu Oviedo, hrajícího druhou nejvyšší soutěž ve Španělsku, a o duelech se světovými velkokluby za doprovodu ikonické znělky Ligy Mistrů mohl jen snít. Po svém teprve třetím zápase v dresu plzeňské Viktorie a postupu svého týmu mezi evropskou smetánku tak slovenský křídelník doslova zářil štěstím. „Co víc si může fotbalista přát?“ ptal se sám sebe spokojeně po vítězství Západočechů nad ambiciózním Karabachem.

Málem jsem s trénováním skončil, přiznává Michal Bílek. Teď je to ale pecka!Video: Sport.cz

 
Článek

Dravého ofenzivního plejera před dvěma týdny angažoval úřadující mistr ligy jakožto volného hráče na doporučení asistenta trenéra Marka Bakoše, který s ním před pár lety působil bok po boku v dresu Trnavy.

Důvody Jirkova příchodu byly jasné, jeho největší přednosti totiž v tuzemsku patří do kategorie nedostatkového zboží. Svou rychlostí, přímočarostí a tahem na branku si velmi brzy získal i plzeňské příznivce. Ti také na sociálních sítích za nepříznivého poločasového stavu úterního zápasu hlasitě volali po tom, aby jej trenérské duo Bílek–Horváth nasadilo do hry.

Zatím můj nejdůležitější gól, má jasno Jan Kopic. Soupeře ochromil.Video: Sport.cz

Jirka se nakonec na plac dostal až těsně po vedoucím gólu Plzně, kdy nahradil jeho autora Jana Klimenta. A nechybělo mnoho, aby se hned při svém prvním kontaktu s míčem také zapsal mezi střelce, jeho ránu levačkou po krátké kličce na střed ale zlikvidoval jinak nejistý gólman Shahrudin Mahammadaliyev. „Mohl jsem nás trochu uklidnit, brankář to ale fantasticky chytil," ocenil zákrok strážce svatyně Karabachu sám Jirka.

Ten také kvitoval podporu zaplněného stadionu, který hlasitě hnal po celý zápas Západočechy za vytouženým postupem. „Atmosféra byla neuvěřitelná. Fanoušci nás tlačili kupředu a my jsme se jim chtěli odvděčit, což se podařilo,“ těšilo slovenského rychlonožku.

Sedminásobný reprezentant také vyjádřil své preference ohledně čtvrtečního losu základních skupin LM, který proběhne v šest hodin večer v tureckém Instanbulu. „Přivítal bych měření sil s Paris Saint-Germain,“ zasnil se Jirka v představě, že by se po plzeňském trávníku proháněly například superhvězdy jako Lionel Messi, Kylian Mbappé nebo Neymar.

Mimochodem, Jirka není ve Viktorii jediným nedávným „druholigistou“, který bude mít šanci se zapojit do dění v milionářské soutěži. Ve Fortuna Národní Lize totiž na jaře nastupoval za Třinec jeho krajan a nynější spoluhráč René Dedič, který v závěru zápasu proti Karabachu vystřídal Tomáše Chorého.

Reklama

Související témata: