Hlavní obsah

Dloubák po vzoru Panenky rozhodl velké finále. Vyšlo to dobře, raduje se střelec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vršovický dloubák opět ožil. Zkušený španělský bek Dani Carvajal ve finále fotbalové Ligy národů ukázal, že má nervy ze železa. V šesté sérii penaltového rozstřelu měl po zaváhání Chorvata Bruna Petkoviče vše ve svých rukou. Rozběhl se a místo tvrdé rány zvolil technický lob po vzoru bývalého československého reprezentanta Antonína Panenky. Uspěl. Španělé mohli začít slavit.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Španěl Dani Carvajal během rozstřelu finále Ligy národů.

Článek
Fotogalerie

„Věděl jsem, co udělám. Dali jsme si povzbuzující řeč, byl jsem hodně nabuzený. Chtěl jsem to kopnout ve stylu Panenky a vyšlo to dobře," usmíval se po utkání Carvajal, 31letý obránce Realu Madrid.

I po prodloužení byl stav finále 0:0 a rozhodnout musely pokutové kopy. Španělé měli mečbol v 5. sérii, jenže Aymeric Laporte napálil břevno. Druhou šancí už Carvajal nepohrdl. „Jsem velmi šťastný, byla to pro nás jedinečná příležitost zase vyhrát velkou trofej. Na penalty jsme si věřili a vyšlo to," dodal hrdina, jenž napodobil legendární kop Antonína Paneky z finále ME 1976, v němž Československo ve finále zdolalo na penalty tehdejší Západní Německo.

Španělé slaví první velkou trofej od vítězství na MS 2010 a Euru 2012. „Hráči vynaložili obrovské úsilí. Jsme rádi, že jsme titulu dosáhli tímto způsobem. Nemám slov, abych popsal své pocity. Doufáme, že v budoucnu budeme ještě úspěšnější," prohlásil kouč Luis de la Fuente.

Tým kolem kapitána Jordiho Alby byl v rozhodujícím duelu, který se stejně jako celé play off Ligy národů odehrál v Nizozemsku, zejména na konci lepší a aktivnější než Chorvaté. Velkou šanci spálil například mladičký Ansu Fati. Nakonec to ale Španěly mrzet nemusí.

Velký příběh napsal také středopolař Rodri. Minulou sobotu rozhodl finále Ligy mistrů a s Manchesterem City dovršil treble. Po bujarých oslavách se připojil k národnímu týmu a opět zářil. Byť na trávníku už ke konci působil hodně unaveně, v penaltovém rozstřelu nezaváhal a zástupci UEFA ho nakonec zvolili i nejlepším mužem zápasu.

„Jsme nesmírně šťastní. Byl to velmi těžký duel, ukázali jsme velkou mentální odolnost. Tato generace slibuje hodně úspěchů. Jsou věci, které je třeba zlepšit, ale vítězství je vždycky dobré. Musíme ho oslavit," nastínil Rodri, že ho čekají další dlouhé noci, než si snad na chvíli odpočine a poté poputuje zpět do klubu na letní přípravu.

Reklama