Hlavní obsah

Haškův první los, hlavně necestovat daleko. Cílem je návrat mezi elitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uspět na letošním mistrovství Evropy, kam národní tým dovedl jeho předchůdce Jaroslav Šilhavý. A pak také v kvalifikaci mistrovství světa, na němž si fotbalová reprezentace v samostatné české éře zahrála jen jednou. Nový trenér národního týmu Ivan Hašek má před sebou dvě priority. Bere však na sebe také třetí úkol. Vrátit reprezentaci do elitní divize Ligy národů. Další ročník prestižní soutěže se bude losovat ve čtvrtek od 18:00 v Paříži.

Ivan Hašek o losu Ligy národů. Přál bych si skupinu, z které postoupíme!Video: FAČR

 
Článek

Blyštivou skupinu se Španělskem, Portugalskem a Švýcarskem si Češi užili, zachránit se v ní ovšem nedokázali. Vrátili se do ligy B, odkud chtějí zase zpátky mezi evropskou elitu. Nadcházející ročník se bude hrát na podzim po EURO v Německu.

„V dosavadních třech ročnících Ligy národů jsme dvakrát hráli v lize B a naposledy v elitní lize A. Pro tým, asociaci i fanoušky bylo samozřejmě skvělé, když se v Česku představily týmy jako Portugalsko, Španělsko nebo Švýcarsko. Proto bych byl rád, kdybychom se do nejvyšší úrovně zase vrátili,“ říká předseda FAČR Petr Fousek.

Češi jsou mezi nejvýše nasazenými týmy druhé divize, ve které budou vylosované čtyři skupiny. Vyhnou se tak papírově nejsilnějším soupeřům Rakousku, Anglii a Walesu.

Nasazení před losem ligy B:
Koš 1:
Rakousko, Česko, Anglie, Wales
Koš 2:
Finsko, Ukrajina, Island, Norsko
Koš 3:
Slovinsko, Irsko, Albánie, Černá Hora
Koš 4:
Gruzie, Řecko, Turecko, Kazachstán

„Týmy jsou poměrně vyrovnané, těžko vybírat nějakou vysněnou skupinu. Přál bych si takové soupeře, přes které postoupíme do ligy A. Jediným přáním snad pouze je, abychom nemuseli extrémně daleko cestovat. Proto bych se přece jen raději vyhnul třeba Islandu nebo Kazachstánu,“ avizuje trenér Ivan Hašek.

Rozdělení před losem nabízí několik zajímavých alternativ. Z druhého koše může reprezentace dostat třeba Norsko, na jehož půdě si Hašek odbude 22. března v přípravném utkání svůj obnovený debut na lavičce národního týmu.

Ve třetím koši je Albánie, která český tým předstihla v nedávné kvalifikaci ME. Ve čtvrtém pak Turecko, na něž Češi narazí v možná klíčovém závěrečném zápase základní skupiny na EURO 2024.

Jsem rád, že se hroty otupily a že zvítězil fotbal, říká ke svému jmenování Ivan Hašek. Vezme do týmu zpátky hříšníky z Belmonda? Video: Sport.cz

FAČR budou na slavnostním galavečeru v Paříži zastupovat spolu s Fouskem a Haškem také odstupující generální sekretář Michal Valtr, jeho zástupce Martin Procházka a ředitel oddělení komunikace Petr Šedivý. Vedení FAČR se o den dříve zúčastní Kongresu UEFA.

Postup si automaticky zajistí pouze vítěz skupiny, poslední celek naopak sestoupí o úroveň níž. Novinkou je play off, které se bude hrát v březnu 2025. Týmy na druhých místech se utkají o postup proti mužstvům na třetích místech ligy A (systém doma-venku, tedy na dva zápasy). Týmy na třetích místech se utkají o udržení proti mužstvům na druhých místech ligy C.

Češi v roce 2018 skončili na druhém místě skupiny B1, v roce 2020 vyhráli skupinu B2 a v roce 2022 se mezi elitou nezachránili ve skupině A2.

Reklama