Hlavní obsah

Kanonýr Schick je zpátky, ale kdo k němu? Šilhavý vybírá ze tří variant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítej, kanonýre. Fotbalová reprezentace má před vyvrcholením Ligy národů k dispozici trumf, který jí dlouho chyběl. Do národního týmu se vrací klíčový útočník Patrik Schick, který při posledních třech srazech absentoval kvůli zranění. Za reprezentaci tak nehrál od loňského října. Proti Portugalsku a ve Švýcarsku půjde o udržení v elitní divizi.

S Leverkusenem dostal Patrik Schick velkou facku, do reprezentace si přijel pro dopingVideo: Sport.cz

 
Článek

Karty jsou rozdány. Po čtyřech z šesti zápasů skupiny patří českému týmu třetí místo s náskokem jednoho bodu před Švýcarskem. Nejhorší celek tabulky sestoupí v Lize národů do úrovně B. Pod zisk čtyř bodů se v červnu výrazně podepsal útočník Jan Kuchta, který v Edenu skóroval jak proti Švýcarsku (2:1), tak Španělsku (2:2).

„Až se Páťa vrátí, dovedu si představit, že s Kuchtou nastoupí spolu a budou si rozumět. Klidně můžeme hrát na dva útočníky. Už teď se těším, protože pak budeme ještě nebezpečnější a silnější," maloval si kouč Jaroslav Šilhavý.

Čtvrt roku uběhlo, kanonýr s visačkou spasitele je konečně zpátky. „Vnímám, že mám v reprezentaci nějakou pozici. Vždycky je to ale o výkonu na hřišti. Budu se snažit předvést to nejlepší. Když člověk cítí důvěru i od spoluhráčů, je to příjemný pocit a jakýsi doping. Věřím, že nejbližší zápas s Portugalskem zvládneme a udržíme se v nejvyšší Lize národů," líčí Patrik Schick své postavení v nároďáku.

Já jsem spíš kliďas, Jindra divočák, říká o svém konkurentovi na post brankářské jedničky Tomáš VaclíkVideo: Sport.cz

„Všichni víme, co pro tým Schicki znamená. Je velmi důležitý, útočné fázi dodá něco extra. I na EURO byl schopný nás dostat do další fáze. Kuchtič ho v červnu výtečně zastoupil, také Teclík teď má skvělou formu, padá mu to tam. Se Schickim budeme silnější," věří zkušený brankář Tomáš Vaclík.

Navozuje tak i otázku, kdo by se měl po Schickův bok postavit v případě, že se trenérům do základní jedenáctky opravdu vejdou dva útočníci. Sparťan Jan Kuchta, slávista Stanislav Tecl, nebo Schickův klubový spoluhráč Adam Hložek?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick během utkání kvalifikace MS 2022 s Walesem.

V červnu by byl jasným favoritem Kuchta. „Jsem rád, že při Patrikově absenci máme k dispozici právě takového útočníka. Nesmírně platný hráč," vyzdvihoval tehdy Šilhavý.

Jenže v létě Kuchta zamířil z Ruska do Sparty, kde strádá výsledkovou mizérií celého týmu. Po pětizápasovém disciplinárním trestu se navíc teprve vrací do optimálního herního rytmu, gól v nové sezoně ještě nevstřelil. „Při minulém srazu předvedl, že dokáže být hodně platným hráčem, na to spoléháme," důvěřuje mu Šilhavý.

Tecl naopak prožívá šťastné období. S osmi góly vede tabulku střelců české ligy. Povolán byl dodatečně, trenéři s ním ovšem počítali od začátku. „Standa je skloňovaný. Jednou je povolaný, nedává góly, pak zase není povolaný... Adam Hložek může hrát i ze strany, tím pádem bychom měli jen dva útočníky," vysvětluje Šilhavý proč Tecl.

Jaroslav Šilhavý vysvětluje, proč má v nominaci přednost Jan Kuchta před Stanislavem TeclemVideo: Sport.cz

Hložek v létě udělal očekávaný velký krok v kariéře. Ze Sparty přestoupil do Leverkusenu, kde se ho ujal právě Schick. Bundesligová krize Bayeru ovšem mladíkovi začátek nového angažmá notně komplikuje, zatím se na nové adrese hledá.

„Myslím, že nedávný zápas s Hertou byl Hložanův nejkvalitnější. Bavil se pak s trenérem, už ho pochválil. Jsme rádi, že mu dál dává šanci, dostat se mezi tak kvalitní hráče je těžké. Věříme, že to zvládne a najde si tam postupně své místo," doufá Šilhavý.

Pozornost bude upřena hlavně na Schicka, jakýkoliv pomocník v ofenzivě je vítán.

Reklama