Hlavní obsah

Schick: Start do sezony je pro nás v Leverkusenu velká facka. Co reprezentační útočník řekl o Hložkovi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř rok se musela fotbalová reprezentace obejít bez klíčového muže. Útočník Patrik Schick zmeškal osm zápasů. Do národního týmu, který bude v nadcházejících duelech s Portugalskem a ve Švýcarsku bojovat o udržení v elitní Lize národů, se však vrací v době, kdy se jeho Leverkusen trápí. A s Cristianem Ronaldem nejlepšímu střelci Eura 2021 to nestřílí jako v uplynulé sezoně.

S Leverkusenem dostal Patrik Schick velkou facku, do reprezentace si přijel pro dopingVideo: Sport.cz

 
Článek

Co stojí za trápením Leverkusenu?

Situaci v klubu řešíme, snažíme se ji analyzovat. Hledáme příčinu, proč nám nefungují věci, které nám vycházely dřív. Pokoušíme se najít nějaký rozdíly oproti minulé, úspěšné sezoně, kdy nám všechno klapalo.

Co vám vyšlo?

Je těžké ukázat na jeden problém. Každopádně, když srovnáváme nynější fitness data s uplynulým ročníkem, přece jen tam je patrný rozdíl v několika parametrech. Například prohráváme víc soubojů, chybějí nám také metry ve sprintech. V této nepříznivé situaci musíme prostě dělat všichni mnohem víc.

Narazili jste i na další problém?

Občas nám chybí štěstí. Neřekl bych, že hrajeme až tak špatně, ale neproměníme šanci, soupeř naopak udeří ze standardek. Z nich hodně inkasujeme, což nás sráží. Laciné góly si teď nemůžeme dovolit.

Úvod sezony musí být pro všechny v klubu i pro fanoušky Leverkusenu obrovským zklamáním.

Start do sezony je pro Leverkusen velká facka. Absolutně nikdo tohle nečekal. Jde pro nás o novou situaci. Máme v mužstvu i mladé kluky, kteří něco takového ještě nezažili. Vždyť jsme skoro na dně tabulky. Doufám, že se něčím nakopneme, že nám třeba pomůže reprezentační pauza. Věřím, že sezonu ještě zachráníme.

Paradoxně nejlepší zápas na podzim jste odehráli v Lize mistrů, ve skupinové fázi jste porazili Atlético Madrid.

Německá liga se výkonnostně srovnala. Při pohledu na tabulku je tam evidentně několik překvapení. Bayern, Lipsko i my se trápíme, na čele je Union Berlín s Freiburgem a Hoffenheim. Každé utkání je vyrovnané, nesmírně těžké. Víte, že hrajete proti soupeři, kdy se od vás čekají tři body, ale pokud do toho nedáte maximum, ztratíte. Porazili jsme v Lize mistrů Atlético, zápas nám sednul. Atlético se prezentuje stylem, s nímž se v bundeslize příliš nesetkáváme.

Foto: liga mistru,patrik schick,bayer leverkusen,fotbal, Reuters

Patrik Schick se v bravách Leverkusenu raduje z gólu do sítě Brugg v Lize mistrů. Trefa ale byla pro ofsajd odvolána.

Jak se cítíte vy osobně? I vaše čísla nejsou taková jako před rokem.

Do šancí se sice dostávám, ale jde většinou o situace, ve kterých člověk nemíří. Spíš se jen snaží trefit míč a branku. Je to potom o štěstí. Mám zatím i trochu smůlu. Navíc pokud chybějí body, roste tlak, napětí. Pro mě, který má nejvyšší ambice, se jedná o nepříjemný stav. Na druhou stranu věřím, že kvalitu v sobě mám, že toto období zlomím a začne mi to tam padat.

Nedávno jste přitom uvedl, že se cítíte fyzicky lépe než před rokem. Není to trochu paradox?

Nemohl jsem přijet na červnovou Ligu národů, byl jsem po operaci tříselné kýly. Přes dovolenou jsem měl k dispozici kondičního trenéra Leverkusenu. Pracovali jsme tvrdě, abych stihnul letní přípravu. Nebylo to ale úplně tak, jak bych si představoval, problém s tříslem přetrvával i po startu přípravy. Musel jsem najet na individuální plán, který zabral. Teď už žádné bolesti nemám, cítím se fyzicky opravdu dobře. Proto mě mrzí, že nám to s Leverkusenem nejde.

Jak se adaptoval v klubu Adam Hložek?

Je pro něj všechno nové, potřebuje čas. Pokud by přestoupil v minulé sezoně, naskočil by do rozjetého vlaku a všechno by měl lehčí. Věřím, že by se gólově nebo asistencí prosadil. Když se trápí celé mužstvo, je to pro nové hráče složité. Na tréninku i v některých zápasech ale Hložan ukázal potenciál. Věřím, že až se s Leverkusenem výsledkově zvedneme, tak i pro něho bude jednodušší se prosadit a chytne se.

Troufnul byste si s ním zahrát na hrotu v reprezentaci?

Nedokážu objektivně říct. S Hložanem jsme spolu dennodenně, v Leverkusenu jsme ale měnili často rozestavění. Není to úplně tak, že bychom na sebe byli zvyklí. Spolupráce mezi námi není ještě taková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick během tréninku fotbalové reprezentace.

Na reprezentačním srazu jste se objevil poprvé od loňského října. O to víc jste se těšil?

Je to už skoro rok, co jsem tu byl naposledy. Do srazů mi vlítla zranění. Povětšinou se mi v reprezentaci dařilo, tak věřím, že i přes nikterak oslnivou formu se v ní nastartuju a pomůžu k udržení v elitní Lize národů.

Oproti úspěšnému Euru se však celek výrazně změnil.

Změnil se opravdu dost. S několika kluky jsem doposud nikdy ani netrénoval. Ale na minulém srazu to fungovalo. Doufám, že tomu bude tak i teď. Máme před utkáními čas si něco nacvičit, zvyknout si na sebe, aby mezi námi fungovala chemie.

Reklama