Hlavní obsah

Kliďas vs. divočák. Kometa Staněk šlape Vaclíkovi na paty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantom, mág, čaroděj. Hašek z Nagana. Brankář Jindřich Staněk sbírá během posledního roku jeden kompliment za druhým. Fotbalové Plzni významně pomohl k ligovému titulu, následně do Ligy mistrů. Na místě je legitimní otázka: nepřiblížil se nebo dokonce nedorostl už 26letý Staněk do pozice reprezentační jedničky, kterou dlouhodobě zastává zkušený Tomáš Vaclík?

Já jsem spíš kliďas, Jindra divočák, říká o svém konkurentovi na post brankářské jedničky Tomáš VaclíkVideo: Sport.cz

 
Článek

„Kvality Jindry Staňka dokazuje jeho odchod do Anglie v mladém věku. V Českých Budějovicích měl pak vedle sebe profesionála Jardu Drobného. Byl k němu náročný a kritický, což mu pomohlo. Nakopl ho hlavně přestup do Plzně, klidně může v reprezentaci tlačit na Tomáše Vaclíka," říká bývalý reprezentační gólman Petr Čech v rozhovoru pro O2 TV Sport.

„Jedničkou je pro mě pořád Vacloš. Roky potvrzuje nadstandardní kvalitu. Být jedničkou v Basileji, v Seville, v Olympiakosu není o tom, že vás někdo někam dotlačí, ale o konstantně vysoké výkonnosti. Jindra má však poslední rok neskutečnou fazonu a šlape mu hodně na paty," doplňuje někdejší brankář Bohemians Praha Radek Sňozík.

Petr Čech o Jindřichu StaňkoviVideo: O2 TV Sport

Staněk nechytá na efekt. Ke skokům, které na oko hezky vypadají, ale nic neřeší, nesahá. Jeho styl je vysoce efektivní. Díky fantastickém reflexu dokáže zneškodnit i ránu z bezprostřední blízkosti. Kolikrát se míč vynoří z houštiny těl, směřuje do brány, ruce soupeřů už letí nahoru. Jenže odkudsi vyletí Staňkova ruka nebo noha a protivník jen nevěřícně zírá. Vyprávět by mohl bývalý budějovický stoper Talovjerov, kterému Staněk lapil hlavičku ze dvou kroků. V předkolech Ligy mistrů předvedl zázračné zákroky proti Tiraspolu i Karabachu.

„Jindra je extrémně rychlý na lajně. Má silné nohy, kterými se dokáže dostat i do těžkých pozic. Má bleskovou reakci," chválí Vaclík reprezentačního kolegu a zároveň konkurenta. Pro o sedm let staršího gólmana hrají obrovské zkušenosti z desítek těžkých a důležitých zápasů na nejvyšší úrovni. Z role jedničky v klubech vypadl pouze v Seville v sezoně 2020/2021. Staněk zkušenosti z vypjatých duelů teprve pomalu nabírá. Rok a půl v Plzni ho však posunul významně dopředu.

„Já jsem spíš kliďas, Jindra divočák. Je vlastně poprvé v evropských pohárech, hned má možnost chytat Ligu mistrů. Každý třetí čtvrtý den se musí připravovat na špičkový výkon. V kariéře mu tohle pomůže," tvrdí Vaclík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík během utkání s Walesem.

Staněk ho poprvé zastoupil loni v září. V kvalifikaci o MS na půdě Belgie vystřídal zraněného Vaclíka zkraje zápasu. Třikrát inkasoval, nicméně jen hvězdnému Lukakovi lapil tři tutovky. „Pro Jindru to musel být skvělý moment, čelit Lukakovi nebo Hazardovi. Má fantastickou budoucnost," pronesl na Staňkovu adresu španělský kouč Rudých Ďáblů Roberto Martínez, který brankáře Viktorie zná ze společného působení v Evertonu před devíti lety.

Velkou příležitost od trenéra Jaroslava Šilhavého dostal Staněk před třemi měsíci v Portugalsku při Lize národů (prohra 0:2). Připíše si pátý reprezentační start během nynějšího srazu, kdy bude český tým usilovat o setrvání v elitní Lize národů (v sobotu doma s Portugalskem, v úterý ve Švýcarsku)? „Jindra měl skvělou sezonu, dotáhl teď v létě Plzeň z předkol do Ligy mistrů. Nevím ale, co s námi trenéři v nároďáku zamýšlí, co mají v plánu," krčí rameny Vaclík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk

„Styl Viktorky Jindrovi sedí, nehrají odzadu žádnou výstavbu. Zajímalo by mě, jak by se popasoval s nároky na konstruktivnost v jiném klubu. Přál bych mu přestup do dobré soutěže, aby sobě i veřejnosti dokázal, že Vacloše má možnost nahradit. Ale samozřejmě za výkony, které podává, si šanci v nároďáku bezpochyby zaslouží," uzavírá Sňozík.

Reklama