Hlavní obsah

Klobouk dolů před Kuchtou! Vysvobodí ho lob á la Poborský z ruské temnice?

Trenér, spoluhráči, diváci. Všichni ho chválili, všechny svým výkonem proti silnému soupeři ohromil. Jan Kuchta v utkání fotbalové Ligy národů se Španělskem (2:2) naservíroval první gól Jakubu Peškovi a druhý dal mazáckým lobem sám. Exslávista byl doma v Edenu nejlepším hráčem české reprezentace. Jako by se vnucoval západním klubům, aby se už nemusel vracet do Ruska, kde je od zimy hráčem Lokomotivu Moskva. „Doufám, že mu do budoucna vyjdou kroky, které si přeje,“ naznačuje záložník Václav Černý, který Kuchtovi na výstavní gól přihrál.

Skvělý Jan Kuchta. Jeden gól dal, druhý zařídil. Pomůže mu to k odchodu z Ruska? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Padající list Karla Poborského zůstane slavnější, vystřihl ho ve čtvrtfinále EURO 1996 proti Portugalsku. Kuchtův nedělní lob proti Španělsku však byl skvělou kopií.

„Takových gólů moc nedávám," líčil šťastný střelec pro ČT sport.

„Musím říct, že jsem takové zakončení měl od začátku v hlavě. Nabízelo se. Gólman hodně vyběhl, vracel se, pak šel naproti mně. Musel jsem míč trefit tak, aby hned za ním spadl," popsal Jan Kuchta.

Nešlo přitom jen o efektní trefu. Týmu znovu odvedl spoustu práce. A když před koncem střídal, aplaudoval mu celý Eden. Jako v nedávné době, když tady válel za Slavii.

„Jsem rád, že při absenci Patrika Schicka máme k dispozici právě takového útočníka, nesmírně platný hráč," vyzdvihuje trenér Jaroslav Šilhavý.

První gól Kuchta připravil zcela nezištně. „Kuchtiče znám z Liberce, není lakomý. Už jsem to uklízel skoro do prázdné, i když gólman tam byl rychle," děkuje spoluhráči Jakub Pešek, po jehož trefě VAR ještě přezkoumal, zda Kuchta nebyl v ofsajdu.

Kuchtičův výkon? Kloubouk dolů, chválí čeští fotbalisté svého spoluhráče. Remíza mrzíVideo: Sport.cz

Útočník Lokomotivu už ve čtvrtek přispěl jedním zásahem k vítězství 2:1 nad Švýcarskem. Gól Španělsku vstřelil po šikovném přehození brankáře Simóna. „Již od Liberce vím, jak Kuchtič pracuje. Klobouk dolů před výkony, které teď předvádí, i před jeho zakončením. Už jsem byl na lavičce a modlil se, aby to tam spadlo. Vyřešil to mazácky," chválí Pešek.

Zdařilá gólová akce přitom nebyla náhodná. Na pasy za obranu se Češi chystali.

„Pro nás jde o cenné momenty, kdy získáme balon a následný první dotyk je správný. Španělé hrají vysoko, povedla se mi průnikovka, když se všechno sejde, vypadá to hezky a jsou z toho šance. Kuchtičovo zakončení bylo fenomenální," usmívá se Václav Černý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta překonává brankáře Španělska Unaie Simóna a střílí gól na 2:1 během utkání Ligy národů.

S pracovitým útočníkem se mu hraje náramně.

„Kuchtič je skvělej, odvede strašně moc práce i v presinku. Je lídr v napadání a skvělé také bylo, že si řekl o střídání, když už se vyšťavil, čemuž se nedalo vůbec divit. S balonem i bez něj odvede strašně moc práce," poukazuje záložník.

Kuchta má pochopitelně zásadní problém. Vzhledem k válečnému konfliktu pro něj nebude snadné vracet se v létě do Ruska. Potřebuje oslovit některý klub z TOP 5 evropských lig, aby ho ze země válečného agresora vykoupil. „Po pravdě nevím, jestli z Ruska odejde. Ale pokud bude dál podávat takové výkony, někdo po něm asi sáhne," věří trenér Šilhavý.

Snaha předvést se kvůli případné změně angažmá je na Kuchtovi jasně patrná.

Hrdí lvi. Kluci zaslouží velký dík, chválil Jaroslav Šilhavý a vysvětlil, proč nevystřídal Jankta hnedVideo: Sport.cz

„Je to možné, seděli jsme spolu i před zápasem. Samozřejmě se o věcech bavíme, je to víc než logické. Je nejkrásnější se ukázat na takovém pódiu, myslím, že to bere za správný konec a já mu to moc přeju, zaslouží si to. Doufám, že mu do budoucna vyjdou kroky, které si přeje," vypráví Černý.

Kuchtovi jeho klubovou situaci vůbec nezávidí.

„Podle mě si nikdo z nás nedokáže představit, jaké to může být se v tom pohybovat. Jediné, co s kluky můžeme udělat, je mu naslouchat a pak mu udělat servis. Aby se pak dokázal ukázat a mohl být důležitý pro tým. Prvořadá je tady samozřejmě česká reprezentace, ale tohle je třeba taky vypíchnout, Kuchtič si to strašně moc zaslouží," zdůrazňuje Černý.

Až se uzdraví absentující kanonýr Schick, národnímu týmu se každopádně rýsuje silná dvojka. „Až se Páťa vrátí, dovedu si představit, že s Kuchtou nastoupí spolu a budou si rozumět. Klidně můžeme hrát na dva útočníky. Už teď se těším, protože pak budeme ještě nebezpečnější a silnější," maluje si kouč Šilhavý.

Reklama