Hlavní obsah

Maďarské děti vypískaly Angličany a jejich pokleknutí. Asi to mají po rodičích, tvrdí trenér Southgate

Zápas mezi Maďarskem a Anglií se měl původně odehrát bez fanoušků, ale podobně jako v případě duelu Sparty s Rangers se i tentokrát UEFA rozhodla na stadion pustit alespoň děti. Ani to ale nezabránilo kontroverzi. Angličané totiž před výkopem tradičně poklekli na podporu boje proti rasismu a byli dětskými fanoušky vypískáni.

Foto: Lee Smith, Reuters

Maďarští fanoušci během zápasu s Anglií.

Článek

UEFA udělila Maďarsku trest na základě nevhodného chování fanoušků během EURO 2020. Zákaz vstupu na stadion se ale nevztahoval na děti do 14 let, které se mohou zápasů hraných takzvaně za zavřenými dveřmi účastnit zadarmo. Každých deset dětí pak musí doprovázet jeden dospělý.

Na stadionu nejprve zazněly národní hymny, které mladí fandové respektovali. Těsně před výkopem, kdy se Angličané rozhodli pokleknout, však byl slyšet hlasitý pískot z úst více než 30 tisíc příznivců. "Asi to zdědily po rodičích," okomentoval znechuceně chování dětských příznivců trenér hostů Gareth Southgate.

"Samozřejmě, že jakožto kouč potřebuji, aby mí svěřenci hráli s fanoušky a to jak doma, tak venku. Ale o tohle tu teď nejde," pokračoval. "Je to zvláštní, protože když jsme do Budapešti dorazili, panovala tu velice příjemná atmosféra. Děti se scházely před stadionem a všechno bylo přátelské."

"Když jsme se běželi rozcvičit, mávaly na nás a nikdo nepískal. Následně jsme poklekli a všechno bylo jinak. Děláme to proto, abychom naučili další generace respektu a bojovat proti rasismu."

"Jsou to ale jenom děti, které neví, proč bučí, jen ví, že jejich rodiče to dělají také, a tak jim to přijde správné. Dokud na nás lidé budou pískat, budeme v tom pokračovat. Dokazuje to, že rasismus stále nevymizel," dodal Southgate.

Utkání nakonec vyhráli po proměněné penaltě Dominika Szoboszlaie Maďaři a přesunuli se tak na čelo tabulky. Odveta v Anglii se odehraje 14. června ve 20:45.

Reklama

Související témata: