Hlavní obsah

Přátelák jako bitva o body. Duel s Němci má prestiž, Šilhavý přišel o dalšího hráče

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Ruku na srdce, ačkoliv jde jen o přípravu, duel s mistry světa z roku 2014 má větší zvuk než následné zápasy Ligy národů s Izraelem a Slovenskem. „Zápas s Německem se nehraje každý den. Velice silný soupeř s velkou historií, s mnoha úspěchy. Jsme rádi, že můžeme s takovým soupeřem změřit síly,“ avizuje trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý před středeční konfrontací v Lipsku. Až po tiskové konferenci vyšlo najevo, že tým přišel o jednoho dalšího pozitivně testovaného hráče.

Jak moc důležitý je pro českou fotbalovou reprezentaci přípravný duel s Německem? Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Jde sice jen o přípravu, neberete však duel v Lipsku jako vyvrcholení dvouleté práce?

Pro mnohé z nás je zápas s Německem velice prestižní. Takže ho řadím na úroveň dvou utkání v Lize národů. Každý zápas včetně Německa je pro nás důležitý. Určitě nedáváme Německo na druhou kolej. Ne že bychom Ligu národů řadili výš. Na druhou stranu Německo neberu jako vyvrcholení cesty. Nejbližším vrcholem je až EURO.

Nemrzí vás, že soupeř nenasadí řadu hvězd?

Hrají o první místo ve skupině Ligy národů, tam teprve půjde o body. Trenér Löw se nejspíš dohodl s kluby jako Bayern, Real, kde mají hráči hodně zápasů, tak je asi šetří. Přesto má Německo řadu silných hráčů, kteří sice nemají takové jméno, ale určitě mají velkou kvalitu. I když třeba nebudou hrát největší hvězdy, zápas pro nás nebude jednoduchý.

Po Pavelkovi vypadl ještě další
Problémy s koronavirem reprezentaci neopouštějí. Při pondělním srazu měl pozitivní test defenzivní univerzál David Pavelka, v minulém týdnu brankář Filip Nguyen a ještě před nominací trojice slávistů. Další případ se objevil přímo v Německu. „Během úterního testování byl u hráčů české fotbalové reprezentace odhalen jeden další pozitivní výsledek testu na covid-19. Hráč se necítil dobře už před tréninkem a zůstal tak z preventivních důvodů na hotelovém pokoji v Lipsku. Následně po oznámení výsledků zůstal v izolaci a dále se bude řídit standardně pokyny příslušných hygienických autorit. V týmu trenéra Šilhavého tak aktuálně zůstává 24 hráčů,“ oznámil Michal Jurman, mluvčí FAČR. Podle České televize je druhým nakaženým nejlepší střelec polské ligy Tomáš Pekhart.

Jen pro utkání v Německu dostal povolení od klubu Jiří Pavlenka z Brém. Bude tedy chytat?

Ano, můžu potvrdit, že nastoupí. Přijel jen na první zápas, pak se vrací.

Změny v nominaci fotbalové reprezentace. Poprvé byl povolán Václav ČernýVideo: Sport.cz, FAČR

A další vaše záměry se sestavou?

Ve třech zápasech během srazu určitě dostanou šanci všichni hráči, zátěž se rozloží. Už jsme se nějak rozhodli. V Lipsku můžeme střídat šest hráčů, což asi vyčerpáme. Takový zápas nám řekne spoustu informací o hráčích, kteří dostanou šanci, jak se budou prezentovat proti těžkému soupeři. Můžeme si na ně sáhnout a budeme o nich mít další informace.

Seznam absencí na vaší straně je také dost dlouhý.

Již před nominací opět byla spousta kluků zraněných nebo nemocných, což mě mrzí. Hrajeme v Lipsku a o zápas přišel třeba takový Patrik Schick. Ale i kluci ze Slavie, Pavel Kadeřábek, který hraje bundesligu. Zase spousta kluků chybí, není to ideální. Ale dnes se s marodkou potýká každý tým.

Vyrovnáte se na podzim s řadou problémů podle vašich představ?

Myslíme si, že jdeme správným směrem. I když jsme ve Skotsku prohráli, tak během předchozích dvou srazů byly znaky kvalitního fotbalu. Snažili jsme se hrát kombinačně, krátké přihrávky, vysoký presink, zisky míče. Věřím, že postupně budeme získávat další sebevědomí a budeme se ještě zlepšovat.

Reklama

Související témata: