Hlavní obsah

Reprezentace úspěšně testuje hru se třemi stopery. Jankto chce kulišárnu na Španěly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový systém zatím šlape. Fotbalová reprezentace vyrukovala proti Švýcarsku stejně jako v březnu ve Švédsku a Walesu s formací, jejímž základem byli tři stopeři a dva halvbeci. Vepředu tentokrát vymyslel trenér Jaroslav Šilhavý inovaci, hrál de facto se třemi útočníky. Výsledek dopadl dobře. Češi po zdařilém představení porazili účastníka světového šampionátu 2:1 a úspěšně vykročili do elitní skupiny Ligy národů. „Posun je jednoznačný,“ pochvaloval si stoper David Zima.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jakub Jankto svou velkou šanci neproměnil. Sommer předvedl skvělý zákrok

Článek

Vzadu trojice stoperů David Zima, Jakub Brabec a Ladislav Krejčí mladší, na stranách Vladimír Coufal a Jaroslav Zelený, dva halvbeci pokrývající velkou část celé lajny. Uprostřed hřiště pracanti Tomáš Souček a Michal Sadílek a vepředu tři borci. Na špici Jan Kuchta, na křídlech Jakub Jankto a Adam Hložek, všichni samo sebou pracující i do defenzivy.

Fotbalová reprezentace znovu vyzkoušela nové herní schéma, které v ofenzivní vozbě doznalo jistých změn. Zatím kouči Jaroslavu Šilhavému tahle formace funguje. „Rozestavění je jedna věc, výkony jednotlivců další. Samo rozestavění zápas nevyhraje, musím však říct, že jsme byli spokojeni s duely v baráži ve Švédsku i v přípravě ve Walesu. Zachovali jsme tedy model i pro Švýcarsko. Proti silnějším hraje styl na tři obránce svoji roli," vysvětlil Šilhavý po výhře nad Švýcary.

Cítil jsem z kluků energii. Možná jsou spokojeni, že mám novou smlouvu, smál se Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

„Taktika byla stejná. Jsem na tohle zvyklý z klubu. Nemám s tím žádný problém, i když v Turíně hrajeme trošku jiným stylem. Ale rozestavení je de facto stejné," reagoval obránce David Zima na to, že národní tým tuhle taktickou variantu opět testoval.

„Posun je jednoznačný," vycítil stoper FC Turín v porovnání s předchozími zápasy. „Pomohlo nám, že jsme se vzadu sešli ti, kteří máme se stoperským postem zkušenosti. I Láďa Krejčí ho občas hrál. A taky byl znát návrat Vládi Coufala," rozebíral Zima.

Přítomnost dříče z West Hamu si pochvaloval i Jankto, který s ním na pravé straně spolupracoval. „U Cufa vím, co udělá, to je strašná výhoda. Vím, kdy zvedne hlavu, kdy mi dá balon. Vyzkoušeli jsme si tuhle kooperaci proti Bělorusku. Bavíme se hodně při tréninku, zkoušíme určité věci," vylíčil reprezentant z Getafe.

Ve Švédsku nastoupil jako halvbek, nyní bylo jeho postavení ofenzivnější. „Nemusíme se o tom bavit, já jsem hráč o řadu výš. Proti Švýcarsku jsem to snad potvrdil. Když mě tam (na halvbeka) trenér postaví na nějakých dvacet třicet minut, když je něco potřeba změnit nebo se někdo zraní, nemám absolutně problém. Ale myslím, že i trenéři vědí, že já jsem hráč o řadu výš a líbí se mi tam víc než na halvbekovi," přemítal Jankto o svém místě v sestavě.

Co zkoušenému rozestavení říká? „Je to něco nového. Teď jsme hráli se třemi útočníky, chtěli jsme být aktivní. Ve Švédsku jsme nastoupili se dvěma útočníky, měníme určité situace, trenéři jsou schopní reagovat i na průběžný stav," vycítil Jankto.

Góly byly hodně kuriózní, ale takový vstup do Ligy národů je skvělý, říkají čeští hráčiVideo: Sport.cz

Doufá, že národní tým potrápí v neděli i slovutné Španělsko. „Věříme, že na neděli vymyslíme nějakou kulišárnu a Španěly překvapíme," culil se borec, který v tamní La Lize nastupuje.

„Už mám domluvené rozhovory se španělskými novináři, hodně se mě ptají na tuhle bitvu. Co k ní říct? Zkusíme to. Nemusíme si nic nalhávat, Španělé technicky vyčnívají. Jsou o level možná dva výš, mají dobrý pohyb, málokdy kazí. Ale hrajeme doma, tady můžeme urvat body s kýmkoliv. Dokázali jsme to proti Anglii nebo Belgii. Budeme si věřit i v neděli," pravil odhodlaně Jankto.

Reklama

Související témata: