Hlavní obsah

Švejkova groteska v Praze! Prohráli jsme s nejslabším týmem, píší Švýcaři o porážce od Česka

Švýcarští fotbalisté to za porážku v Praze 1:2 proti notně oslabené české reprezentaci na úvod elitní skupiny A2 Ligy národů od médií ve své vlasti pořádně schytávají. Kromě neuspokojivého výsledku jsou kritizování především za předvedený výkon.

Cítil jsem z kluků energii. Možná jsou spokojeni, že mám novou smlouvu, smál se Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

 
Článek

„Češi milují grotesku, nejslavnější postavou tu je dobrý voják Švejk, který je v Praze všudypřítomný. Švýcaři nechtěli zůstat pozadu, a tak Čechům darovali dva groteskní góly. Tím se zrodil špatný start do Ligy národů proti zřejmě nejslabšímu týmu skupiny. Znamená to, že po marném výkonu už stojíme zády ke zdi před těžkým zápasem v Portugalsku," tepe tým trenéra Yakina deník Blick.

Za doslova komické označil oba inkasované góly, které pramenily z chaosu v obraně „Nati". První gól totiž zařídil Kuchta po Coufalově autovém vhazování, po němž míč nečekaně proletěl napříč obranou hostů, která hrozbu nedokázala odvrátit. Druhý si srazil Sow do vlastní brány.

Góly byly hodně kuriózní, ale takový vstup do Ligy národů je skvělý, říkají čeští hráčiVideo: Sport.cz

„První poločas byl hodně ... No, jak to říct? Špatný? Jistě," pokračuje v kritice Blick. „Kde byl Xhaka? Co dělal Sow na křídle? Rebelovali snad hráči proti zřídka využívanému systému 4-4-2? Co je špatně s Schärem a Elvedim? A co se stalo se švýcarskou bojovností. Vždyť po půl hodině hry byl poměr vyhraných soubojů 70 ku 30 (pro Čechy)," ptá se dále Blick v kritickém tónu.

Zranění a střídání rozhodčího Sieberta podle deníku jen potvrdilo, že se pokračovalo „ve stylu české grotesky."

K bláznivé komedii přirovnává výkon Švýcarů i list Neue Züricher Zeitung (NZZ).

„Ta scéna se odehrála v polovině druhé půle a pro divný zápas mezi Čechy a Švýcary byla vystihující. Rozhodčí Siebert se zranil a musel být střídán čtvrtým arbitrem. Pár minut předtím vyrobil Sow vlastní gól. Ten nakonec podtrhl vítězství České republiky 2:1 v utkání, které vejde do paměti tím, že při střídání Sieberta se odhalilo, jak těžce jsou sudí zadrátovaní," vyzdvihl NZZ moment, kdy si náhradní arbitr musel složitě namontovat na své tělo zařízení pro komunikaci se svými kolegy.

„Švýcaři byli většinu zápasu statičtí a dělali spousty chyb. Kouč Yakin se poprvé rozhodl pro rozestavení 4-4-2 a dopadlo to špatně. Tady ale musíme podotknout, že Liga národů jsou ve skutečnosti jen testovací zápasy zabalené do soutěže, jejíž důležitost je omezená," uvádí dále NZZ.

Reklama