Hlavní obsah

GLOSA: Tři pozitivní zprávy po Švýcarsku: Šilhavý je odvážný, jde to i bez Schicka, dobrý výkon vzdor absencím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhra nad Švýcary v jejich současném rozvoji je cenná vždy. Připomeňme, že se před rokem na mistrovství Evropy prokousali do čtvrtfinále, když v osmifinále poslali domů vládnoucí světové šampiony Francouze, na podzim se pak kvalifikovali na mistrovství světa a nechali za sebou Itálii. Pro české fotbalisty představuje skolení týmu okolo Granita Xhaky v elitní skupině Ligy národů ještě větší povzbuzení, protože hráli zajímavě, neotřele a odvážně, navíc se na rozdíl od soupeře museli probrat hromadou omluvenek.

Foto: Vlastimil vacek, Sport.cz

Čeští fotbalisté začali Ligu národů výhrou nad Švýcarskem.

Článek

Samozřejmě, výkon českého mužstva obsahoval chyby a brankář Tomáš Vaclík vytáhl několik parádních zákroků, díky kterým byl velkou hvězdou utkání. Ale pozitiva ze čtvrteční konfrontace z Edenu, kterou Češi ovládli 2:1, jasně převažují.

Zaprvé potěšil herní styl. Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý se opět strategicky rozvášnil. Stejně jako na březnovém srazu vytáhl formaci se třemi stopery, tentokrát si s ní ale nově pohrál a místo dvou útočníků poslal na plac tři. Tenhle tah se vyplatil.

Cítil jsem z kluků energii. Možná jsou spokojeni, že mám novou smlouvu, smál se Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

Češi působili kurážně, dobře presovali, z čehož pak i těžili. Byli aktivní. Šilhavý až do barážového zápasu o světový šampionát ve Švédsku platil za konzervativního trenéra. Nezdálo se, že by měl plán B. Teď ho má, s chutí ho piluje, tým se posouvá. Šilhavý začíná být odvážný stejně jako hráči na hřišti, to je plus.

Zadruhé je příjemnou zprávou příspěvek útočníka Jana Kuchty. Vždy když chyběl Patrik Schick, vyvstal neřešitelný problém. Důležitost bombarďáka z Leverkusenu se naplno projevila na mistrovství Evropy, kdy góly mužstvo dotáhl do čtvrtfinále. Bez něj se český celek na branky daleko víc nadřel, neměl vepředu takový drajv.

Kuchta se jeví jako solidní alternace a ještě lákavější je představa spolupráce blonďatého forvarda se Schickem, která nese ve zkoušeném systému zajímavý potenciál. Kuchta je pracant, běžec, Švýcarům hodně znepříjemňoval rozehrávku, každý jeho pohyb byl cítit. Navíc se umí orientovat v pokutovém území, nachomýtnout se na správné místo. Roste.

Třetí bod souvisí také se Schickem. Šilhavý nemá na aktuálním srazu k dispozici zdaleka kompletní kádr. Kromě elitního šutéra z bundesligy chybí další borci, přičemž na základní sestavu by mohli myslet jistě taky Antonín Barák, Tomáš Holeš nebo Lukáš Provod.

Góly byly hodně kuriózní, ale takový vstup do Ligy národů je skvělý, říkají čeští hráčiVideo: Sport.cz

Je to klišé, ale historicky opravdu platí, že se český tým umí vzepřít v těžkých situacích. S absencemi si Tomáš Souček a spol. poradili. Hráči splnili přesně to, co od nich Šilhavý žádal - ukázali se, řekli si o další šanci. Příjemně zaujal například Jaroslav Zelený.

Z mužstva sálá pohoda, soudržnost, dobrá atmosféra. Šilhavý umí takové klima vytvořit. Když na tiskové konferenci padla otázka, zda jeho svěřencům dodalo energii i jeho setrvání u týmu, zasmál se. „Nevím, jestli byli kluci spokojeni, že mám novou smlouvu," culil se Šilhavý. Ale něco na tom bude.

Reklama

Související témata: