Hlavní obsah

S olověnou vestou v závějích nikdy neběhal, přesto se Gavi zázrakem a rekordmanem stal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málaga (od našeho zpravodaje)

Tak copak nám ten kluk předvede tentokrát, budou po sobě nejspíše pokukovat čeští fotbalisté před dnešním večerním duelem v Málaze, pokud se tedy sedmnáctiletý zázrak z Barcelony Gavi v sestavě Španělů zase objeví. Před týdnem v Praze na trávník vyrukoval a hrál skvěle. I gól v nastaveném čase první půle Vaclíkovi dal. A báječný...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Španělský talent Gavi během utkání v Praze.

Článek

Svou premiérovou trefou se ostatně zapsal do historie španělské fotbalové reprezentace, neboť se ve věku 17 let a 304 dnů stal nejmladším střelcem národního týmu všech dob. V momentě, kdy překonal českého gólmana, byl totiž o sedm dnů mladší než další španělský zázrak Ansu Fati, jemuž zmíněný primát za branku vstřelenou Ukrajině v září 2020 patřil necelé dva roky.

„Je pomalu o třináct mladší než já, ale jeho kvalita je neuvěřitelná," přiznal český legionář Vladimír Coufal obdivně na adresu Pablo Martína Páeze Gaviry, jak zní skutečné Gaviho jméno.

„V tak mladém věku má skutečně obrovské fotbalové dovednosti. Můžeme Španělům jen závidět, protože takových hráčů brousících si zuby na Gaviho úroveň jim běhá po hřištích mnohem víc," přidával trenér Šilhavý.

„Mně tedy nepřekvapuje. Lidé zatím oceňovali, jak si počíná bez míče a jak plní obranné úkoly, ale s míčem je ještě lepší. Skutečně jde už v sedmnácti o kompletního hráče v defenzivě i ofenzivě: A bude ještě lepší, a i ve střílení gólů bude pokračovat," vysvětloval trenér španělské reprezentace Luis Enrique, proč si Gaviho do národního týmu vybral a dává mu pravidelně příležitost.

„Když proti nám v Praze nastoupil, bavili jsme se klukama, co jsme dělali my v sedmnácti. Já si kopal za barákem a běhal se zátěžovou vestou ve dvoumetrových závějích. Musím se ho zeptat, zda to také někdy zažil," s pobaveným úsměvem ve tváři narážel Coufal na jeden z důvodů, proč ve Španělku vyrostou hráči pro reprezentaci už v sedmnácti, zatímco v českém fotbale se něco podobného rovná zázraku zrozenému jednou za půlstoletí.

A kdo ví jestli, protože i supertalent Adam Hložek se dočkal reprezentačního debutu až v osmnácti a měsíci k tomu.

„I u nás talentované kluky máme, jenže se ztrácí někde cestou do dospělého věku. V zahraničních klubech to mají tihle mladíci jednodušší. Samo sebou řečeno v úvozovkách," zamýšlel se na podobné téma i asistent trenéra Šilhavého Jiří Chytrý.

„Takový Gavi, skutečně výjimečný hráč se všemi technickými přednostmi a obrovskou herní inteligencí, stejně jako další velcí zahraniční fotbaloví talenti vyrůstají v top klubech v obrovské konkurenci. Kdyby se nechovali správně, vypadnou a sítem propadnou. Takže ve Španělsku, Anglii, Německu vlastně jinou možnost než zůstat na správné cestě nemají," vysvětloval, proč náš fotbal může jen závistivě snít o tom, že by se v národním týmu objevil podobný zázračný fotbalista jako Gavi.

Sedmnáctiletý zázrak, který v dresu Barcelony odehrál v uplynulé sezonu 34 ligových zápasů a v reprezentaci jich má na kontě už devět.

Reklama

Související témata: