Hlavní obsah

Šilhavý vyhlíží soupeře pro Ligu národů. Co takhle mistři světa Francouzi nebo Španělé?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co byste říkali na skupinu s úřadujícími mistry světa Francouzi? Anebo co třeba noví evropští šampioni Italové? A co takoví Španělé nebo repríza kvalifikačních duelů o Katar s Belgičany? „Tady si slabšího soupeře nevyberete,“ poznamenává trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý před dnešním losováním Ligy národů, v níž bude jeho tým poprvé figurovat v elitní divizi.

Čeští fotbalisté se dozvědí soupeře pro Ligu národů. Koho by si přál trenér Jaroslav Šilhavý? Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Svou skupinu druhé divize totiž v minulém ročníku česká reprezentace vyhrála, čímž si zajistila postup a tím i účast mezi šestnácti nejlepšími evropskými týmy. Při čtvrtečním losování, které začne ve švýcarském Nyonu v 18 hodin, se dozví, jaké soupeře bude ve čtyřčlenné skupině mít.

Nesporně skupině atraktivní, protože co protivník, to garance fotbalových kvalit. A samozřejmě lahůdka pro fanoušky i hráče.

„Z šestnácti účastníků nejde poskládat skupinu, která by nebyla atraktivní," je jasné Šilhavému, který bude losování sledovat z Prahy. Původně měl sice los proběhnout za účasti zástupců všech 55 evropských asociací, ale UEFA nakonec od tohoto záměru kvůli pandemii COVID-19 ustoupila.

V Nyonu se bude pochopitelně losovat nejen elitní divize A s šestnácti účastníky, ale i divize B, C a D.

Ještě předtím, než třetí ročník Ligy národů v červnu příštího roku začne, se ovšen musí v březnovém play out rozhodnout v zápasech Kazachstánu s Moldávií a Kypru z Estonskem, které týmy budou účinkovat v divizi C a které v divizi D. Pochopitelně že vítězné celky budou hrát v céčku, poražení pak v déčku.

UEFA už před losem rozdělila účastníky jednotlivých divizí do čtyř výkonnostních košů. Ten v divizi A má následující podobu:

Koš 1: Francie, Španělsko, Itálie, Belgie
Koš 2: Portugalsko, Nizozemsko, Dánsko, Německo
Koš 3: Anglie, Polsko, Švýcarsko, Chorvatsko
Koš 4: Wales, Rakousko, Česká republika, Maďarsko

„Pro hráče půjde o skvělou zkušenost zahrát si proti nejlepším týmům Evropy," je pochopitelně reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý náramně zvědav, s kým se jeho svěřenci potkají.

„Kvůli fanouškům bych chtěl, aby přijel tým, který v u nás dlouho nebyl. Třeba Španělsko, Francie nebo Portugalsko. Věřím totiž, že v příštím roce už budou oci diváci na stadiony," vyslovil před losem své přání.

Příští ročník Ligy národů začne v červnu 2022, kdy se od 2. do 14. 6. odehrají čtyři zápasy. Zbylá dvě utkání budou na programu od 22. do 27. září. Vítězné celky jednotlivých skupin elitní divize postoupí do finále, které bude na programu od 14. do 18. června 2023. Mužstva na čtvrtém místě pak sestoupí do divize B,

UEFA ještě nerozhodla, jakým způsobem soutěž zapracuje do kvalifikace o postup na EURO 2024. Systém kvalifikace na evropský šampionát plánuje zveřejnit do června příštího roku.

Ještě před tím, než Liga národů odstartuje, čeká českou reprezentaci v březnu baráž o postupn na mistrovství světa 2022. V ní národní tým nastoupí ve Švédsku a v případě postupu proti lepšímu z dvojice Polsko – Rusko. V případě nezdaru se utká s poraženým ze zmíněné dvojice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.