Hlavní obsah

Slavia versus reprezentace, díl další. Proč Holeš a spol. sraz vynechají?

Slavia a reprezentace, další díl složitého vztahu dvou těžkých vah v českém fotbale přináší čerstvá nominace národního mužstva na červnové zápasy v elitní skupině Ligy národů. Z červenobílé družiny z Edenu na sraz, v němž se výběr trenéra Jaroslava Šilhavého poměří dvakrát se Španělskem a jednou také se Švýcarskem a Portugalskem, dorazí pouze produktivní záložník Ondřej Lingr. Další hráči se ze zdravotních důvodů omluvili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš.

Článek

Kdyby mohl, sáhl by reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý do kádru Slavie víc, aby jejími fotbalisty napěchoval svůj tým před těžkou zkouškou s evropskou honorací v Lize národů. Toužil po stoperu Davidu Hovorkovi a záložnících Lukáši Provodovi, Tomáši Holešovi a Petru Ševčíkovi. Všichni čtyři jsou však omluveni.

„Klubům jsme už dříve posílali širší nominaci. Ze Slavie nám přišla odpověď, že někteří hráči zřejmě nebudou způsobilí zúčastnit se tohoto srazu z důvodu zdravotních komplikací," vysvětlil na středeční tiskové konferenci reprezentační manažer Tomáš Pešír. Zástupci národního mužstva si vyžádali lékařské zprávy, které na Strahov z Edenu přišly a posloužily pro čtyři zmíněné jako omluvenky.

Nominace na Ligu národů s problémy. Chybí čtyři slávisté a řada dalšíchVideo: Sport.cz

K absenci Holeše vše směřovalo. Sám devětadvacetiletý defenzivní univerzál avizoval, že je vyčerpaný. „Po sezoně jsem fakt fyzicky vyřízený, v posledních zápasech to na sobě cítím. Není to ono, po utkáních se necítím dobře, mám různé svalové problémy. Uvítal bych určitě delší dovolenou," vyprávěl upřímně Holeš před posledním kolem nadstavby.

„Ve zprávě nám přišlo, že Tomáš má nějaké zvýšené hodnoty v krvi," uvedl oficiální důvod Pešír. Holeš si užil před touto sezonou jen krátkou dovolenou, poslední dvě sezony je v zápřahu a naskočil během nich do 97 zápasů za Slavii (80 soutěžních utkání) a reprezentaci (17 utkání).

Provod se na jaře vrátil po dlouhé pauze a vážném zranění kolena, vykazoval slušnou formu, ale v posledních třech zápasech chyběl. Podle informací Sport.cz doléčuje zdravotní problém, který se zraněním kolene nesouvisí.

Hovorka se po obdobně těžkých potížích s kolenem objevil na hřišti už na začátku března, kdy hned vlétl do derby se Spartou. Zvládl osm utkání, mezi kterými měl pauzy. Dle všeho potřebuje problematické místo šetřit. Ševčík se potýkal se zdravotními problémy během celého jara a výsledky jeho testů ukázaly, že není fit.

Navíc ve vztahu mezi Slavií a reprezentací stále rezonuje spor z březnové akce národního týmu, kdy se v přátelském zápase ve Walesu zranil Lukáš Masopust a do konce sezony už nebyl schopen naskočit do hry. Sešívaní se tehdy zlobili, v mediální výměně názorů prohlásili, že nechápou, že Masopust hrál nebo že nebyl o poločase vystřídán. Asociace kontrovala, že naléhavou žádost, aby ho nevyužila, nedostala. Zároveň uvedla, že sám Masopust chtěl hrát.

Další důležitý moment v aktuální situaci? Slavia začne přípravu na novou sezonu někdy v době, kdy bude reprezentační sraz končit. Letní vstup bude pro partu kouče Jindřicha Trpišovského nesmírně důležitý, 21. července vykročí do druhého předkola Konferenční ligy a v Edenu chtějí mít hráče odpočinuté a připravené.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Ve hře může být, že by se k reprezentaci připojil z jednadvacítky po utkání s Anglií krajní obránce či záložník sešívaných David Jurásek.

Reklama