Hlavní obsah

Posily Slavie? Trefy, omyly, otazníky, přísliby. Jak si vedli Plavšič a spol.?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trefa, nebo výstřel mimo? Fotbalista, který přijde do Slavie, se zlepší. Trenér sešívaných Jindřich Trpišovský umí s novými hráči pracovat, odhadnout jejich potenciál, posouvat je na hranici jejich maxima. Tahle teze se vžila, v minulosti totiž ve většině případů byla pravdivá. Jenže platilo i v právě skončené sezoně, že se posily v Edenu dobře aklimatizovaly a Slavii pomohly? Server Sport.cz se ohlíží za přínosem borců, kteří se během uplynulých dvanácti měsíců přidali do červenobílé armády.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Srdjan Plavšić v souboji s protihráčem.

Článek

Blíží se další přestupové období, dá se čekat, že ve Slavii bude živo stejně, jako v uplynulé sezoně. Jak si posily sešívaných vedly?

Ivan Schranz

Trefa. Jeho přínos byl patrný. Do slávistického systému zapadl, uměl se přizpůsobit, v ofenzívě mohl hrát kdekoliv. Když nastala nouze, stáhl se i na pravého beka. Hlavně ze začátku dával góly, na jaře už tak produktivní nebyl. Jeho angažování se každopádně povedlo.

Bilance za Slavii v sezoně: 44 soutěžních zápasů/13 gólů/5 asistencí

Srdjan Plavšič

Přesun srbského dribléra ze Sparty do Edenu odpálil logicky nálož emocí. Oporou se nestal, první rok pod Trpišovským moc úspěšný neměl. Křídelník se do zářné formy nedostal, nepomáhal týmu góly nebo asistencemi. Největším plusem bylo, když v kalamitní situaci na začátku jara zaskočil na pozici levého beka. Našel na ní nové využití stejně jako pak ve středu zálohy. Zaujal jen senzačním gólem v nadstavbě proti Slovácku, kdy se trefil slabší pravačkou ze čtyřiceti metrů. Herně má velký prostor pro zlepšení.

Bilance za Slavii v sezoně: 38 soutěžních zápasů/1 gól/4 asistence

Ubong Ekpai

V Edenu vydržel půl roku. Trefil se náramně v odvetě posledního předkola Evropské ligy proti Legii Varšava, ale jeho gól na postup nestačil. Sice úplně nepropadl, ale ani nijak zvlášť nezaujal a v zimě odešel na hostování do Baníku Ostrava. Teď se do kádru vrací. Udrží se v něm?

Bilance za Slavii v sezoně: 22 soutěžních zápasů/2 góly/2 asistence

Mads Emil Madsen

Zatím se nezdá, že by byl milion eur zaplacených za dánského záložníka dobrou investicí. Blonďatý Seveřan se celý podzim aklimatizoval, shodil několik kil. Nepomohl mu ani debut v základní sestavě, kdy nastoupil v poháru v třetiligových Velvarech v roli stopera a na nezvyklém postu vyhořel. V zimní přípravě na něj šly dobré reference, po odchodu Nicolaeho Stanciua se mu i naskytla velká příležitost prorazit, ale nevyužil ji.

Bilance za Slavii v sezoně: 17 soutěžních zápasů/1 gól/3 asistence

Aleš Mandous

Nákup zkušeného brankáře z Olomouce byl dobrým tahem. Zpočátku si musel počkat na šanci, chytal Ondřej Kolář. Ale když se na hřiště dostal, vydobyl si pozici jedničky. Splňuje Trpišovského nároky, má dobrou rozehrávku, nebojí se držet vysoké postavení. Na jaře chyboval v Konferenční lize v Rakousku proti Linci a doma s Feyenoordem, v té době se s Kolářem střídali, jistě nepůsobil ani jeden. Sezonu končil ale viditelně jako jednička.

Bilance za Slavii v této sezoně: 32 soutěžních zápasů/11 čistých kont/34 inkasovaných gólů

Kiks brankáře Aleše Mandouse. Nedoplácí Slavia na střídání brankářů?Video: Sport.cz

Aiham Ousou

Kapitán švédské jednadvacítky dorazil do Edenu zejména jako příslib do budoucna, jeho zapojení do týmu urychlila krize na stoperských pozicích v průběhu podzimu. Na to, v jaké situaci byl, si vedl zdatně. Na podzim se sice nechal hloupě vyloučit v derby, stejně zbytečnou červenou kartu viděl na jaře v odvetě osmifinále Konferenční ligy proti Linci. Disponuje dobrými předpoklady, umí rozehrát, má dobrou figuru, na druhou stranu se nevyvaruje chyb. Předpoklady má dobré, dost práce před sebou taky.

Bilance za Slavii v této sezoně: 38 soutěžních zápasů/1 gól/1 asistence

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aiham Ousou ze Slavie Praha.

Vlastimil Vacek, <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>

Michael Krmenčík

Hostování reprezentačního útočníka z Brugg ve Slavii bylo hodně dráždivé. Výsledek? Propadák. Po příchodu ho limitovaly zdravotní problémy, takže nemohl například vůbec pomoct v boji o Ligu mistrů. Když se dal fyzicky do pořádku, párkrát pomohl góly a asistencemi, přesto herní přínos pořád skřípal. Navíc nejvíc zaujal nesmyslně emotivní a nevkusnou oslavou gólu proti Plzni, která ho pro velký fotbal vypiplala. Tímhle gestem totálně roztrhal své vazby na západočeský klub. A jaro? Absolutní fiasko. Trenérský štáb se mu v zimě věnoval, připravoval ho do pozice prvního útočníka, ale jeho mise skončila u dvou nulových vystoupení v únoru. Eden opouští.

Bilance za Slavii v této sezoně: 21 soutěžních zápasů/4 góly/5 asistencí

Maksym Talovjerov

Přišel v zimě z Českých Budějovic jako stoper, Trpišovský a spol. z něj chtějí udělat defenzivního záložníka, trenérský štáb míní, že má pro to jednadvacetiletý Ukrajinec vhodné předpoklady. Zatím je pro něj tahle výzva velkým soustem. Je otázkou, do jaké míry ho ovlivňuje válečný konflikt na Ukrajině. Trpělivost s ním v Edenu jistě bude, progres je ovšem nutný, měl velké problémy a dosud nepřesvědčil.

Bilance za Slavii v této sezoně: 16 soutěžních zápasů/0 gólů/1 asistence

Bylo to pro ně strašně těžké, ale zvládli to. Ukrajinci v dresu Slavie Taras Kačaraba a Maksym TalovjerovVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Sport.cz, SK Slavia Praha

Yira Sor

Byl drahý. Sešívaní se nebáli za nigerijského fofrníka Baníku Ostrava zaplatit třicet milionů korun. Hbitý útočník se skvěle prosadil v Konferenční lize, kde soupeře mučil rychlostí, sázel góly, sbíral i asistence. Vypadal výborně. Podstatný zádrhel u něj ale vyvstal, v úplném kontrastu byly výkony v české lize, kde se nechytal. Nevyhovovalo mu, že soupeři urputně bránili, pečlivě ho hlídali, nevěděl si rady, mohl a měl pracovat víc. Branku si připsal až v nadstavbě v Ostravě. V lize potřebuje dost přidat.

Bilance za Slavii v této sezoně: 17 soutěžních zápasů/7 gólů/3 asistence

David Jurásek

V lize se zjevil na podzim v Mladé Boleslavi, v zimě už ho Slavia kupovala společně s Danielem Filou za více než padesát milionů korun. Limitovalo ho, že nebyl na soupisce pro Konferenční ligu. Má rychlost, drajv směrem dopředu, je moderním krajním bekem, může hrát i v záloze. Ukázal dobré věci, je velkým příslibem.

Bilance za Slavii v této sezoně: 11 soutěžních zápasů/1 gól/2 asistence

Daniel Fila

Přišel s Juráskem v zimě, mladý útočník po štaci ve Slavii toužil. V devatenácti letech se pere o místo v sestavě, také chyběl na evropské soupisce. Naznačil své přednosti, umí podržet míč, je silný v osobních soubojích. Ale bylo také vidět, že pro pozici hlavního útočníka sešívaných potřebuje dozrát a zlepšit se. Potenciál je v něm nesporně, uvidí se, jak ho dokáže ve spolupráci s Trpišovským rozvinout.

Bilance za Slavii v této sezoně: 12 soutěžních zápasů/1 gól/1 asistence

Daniel Fila přestupuje z Mladé Boleslavi do pražské SlavieVideo: slavia.cz

slavia.cz

Poznámka: Ve výčtu není zahrnutý Taras Kačaraba, kterého Slavia v zimě koupila z Liberce, ale už předtím v klubu působil na hostování. Stejně tak nejsou hodnoceni hráči, kteří přišli, ale hned odešli na hostování jako například záložník Filip Blecha.

Reklama