Hlavní obsah

Španělé stylem překvapili české trenéry! To u nich nebylo obvyklé, všiml si Chytrý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mysleli si, že o druhém ze soupeřů červnové konfrontace Ligy národů ví naprosto všechno, čtvrteční pyrenejské derby mezi Španělskem a Portugalskem však trenérský ansámbl české fotbalové reprezentace překvapilo. „Španělé hráli daleko přímočařeji než obvykle. Více využívali rychlých protiútoků, což pro jejich herní styl nebývalo rovněž typické,“ přiznával Šilhavého asistent Jiří Chytrý poté, co si utřídil první informace z utkání, které skončilo remízou 1:1.

Španělsko je dominantní v držení míče, mění tempo hry, varuje asistent trenéra Jiří ChytrýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

I proto se dali videotechnici okamžitě do práce, aby trenérům nachystali sestřih ze Sevilly, kde se zápas hrál. „Chceme se podívat, co Španělé ve své hře změnili a jak situace řešili. Normálně je totiž jejich ofenziva založená na postupném útoku a najednou rychlé protiútoky," dumal Chytrý, co asi přimělo trenéra nedělního soupeře české reprezentace Luise Enrqueho ke změně herního stylu.

„Obvykle profitují z kombinačních schopností. V každém střetnutí dominují v držení míče, což vede k šancím, které si vytváří. Velkou předností Španělů je i schopnost měnit tempo hry. Z uspávací taktiky naráz přeřadit na vyšší stupeň a zvýšit tempo i intenzitu," shrnoval, co s trenérem Šilhavým při rozboru předchozích zápasů nedělního protivníka vypozorovali a nastudovali.

„I ve střetnutí s Portugalskem vyznělo držení míče 60:40 ve prospěch Španělů, některé nové prvky se však v jejich hře objevily," netajil Chytrý, že před nedělní střetnutím v pražském Edenu, kde se hraje od 20.45, mají s trenérem řadu námětů k přemýšlení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý a asistetent Jiří Chytrý během tréninku.

I při skládání sestavy, to se ví. „Vždy se rozhodujeme podle soupeře a hráčů, která máme k dispozici, abychom našli nejlepší způsob a organizaci naší hry," připomněl první premisu, kterou se s trenérem řídí.

„Musíme být na Španěly dobře takticky připraveni, vykrývat prostory, vzájemně se zajištovat a od první minuty hrát se stoprocentní koncentraci," shrnul Chytrý, co všechno bude zapotřebí, aby si český tým vedl v neděli stejně, jako ve vítězném čtvrtečním střetnutí se Švýcarskem.

„Za normálních okolností by po takovémto výkonu a výhře byla naším cílem stabilizace týmu. Jenže čekají nás tři další těžké zápasy, takže nejprve vyhodnotíme zdravotní stav hráčů, únavu, která na nich leží, kondici, v jaké jsou. Teprve pak rozhodneme o sestavě," naznačil Chytrý, že ve složení týmu dojde v porovnání se čtvrtečním duelem nejspíš ke změnám.

Zvláště, když se zraněným Krejčím nemohou trenéři počítat, takže povolali slávistického stopera Ondřeje Kúdelu vracejícího se do národního týmu po roce a čtvrt.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jindřich Staněk během tréninku.

Ke změně dojde pravděpodobně i v bráně, i když Vaclík podal proti Švýcarům báječný výkon a byl jedním z hlavních strůjců vítězství.

„Pochopitelně že Tomáš svými výkony obhajuje pozici brankářské jedničky, ale i kluci za ním podávají vynikající výkony, a proto se nebojíme kohokoli z nich nasadit. Už proto, aby sbírali zkušenosti a byli připraveni, kdyby Vaclík chyběl, anebo se stalo třeba to, co v kvalifikaci o mistrovství světa v Belgii, kdy se zranil a museli jsme střídat," signalizoval Chytrý, že v neděli by se mohl postavit mezi tyče Jindřich Staněk.

Reklama